Винаги плача, когато пея българска песен, каза световната музикална звезда Силви Вартан след като откри концерта си в зала 1 на НДК с "Облаче ли бяло" миналата вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Тя винаги казва това, защото тази емоция е част от нея. В края на август в публикация за нея в "Пари мач" тя отново говори за мъката и драмата при напускането на България преди повече от пет десетилетия.

"Сред старите и новите хитове от най-новия й албум - "Всички мъки на куп", Вартан винаги изпълнява неостаряващия и разтърсващ хит "Марица", се казваше в огромната публикация на четири страници в едно от най-известните френски издания.

"Тя винаги плаче, когато изпълнява тази песен, в която се говори за нейната родна България. Смъртта на майка й преди две години допълнително я измъчва", се казва още в статията. "С времето емоциите ми стават все по-силни... По всяка вероятност това се дължи на произхода ми... Когато напускахме България, много добре осъзнавахме, че това, което оставаме зад нас, няма да го видим никога повече... Имиграцията, разделите, отиващите си от този свят, включително и на майка ми... и като се добави славянският произход... всичко това изостря чувствата, любовта, зависимостите...", казва Вартан.

Изискана и красива снощи в препълнената зала 1 на НДК по някакъв особен начин се сляха малкото момиче с двете тънки плитчици, играло в епизода на „Под игото" с урока по родолюбие на Рада госпожина, зашеметяващата млада певица от филма „Търсете идола", за който младото поколение от средата на 60-те на миналия век фалшифицираше билети за Седмицата на френското кино, за да види нея и тогавашния съпруг - забележителния Джони Холидей и изисканата днес и изящна актриса знаменитост Силви Вартан.

Българските песни, френските шансони, песен, посветена на дъщеричката й Дарина, композиция на Карла Бруни-Саркози, хармонията на пианото като композиция на Пол Макартни са само част от нейния великолепен концерт, така очакван. Силви Вартан ни смая още преди 19 години, когато веднага след промените дойде да види своята родина България, вдъхновена от стремежа да говори на български, езика на нейното детство, с което тя си спомня с невероятна обич.

Така открихме невероятна личност на фона на измислени демократи, които за месеци отсъствие от България бяха „забравили" родния си език. Но това са само щрихи от портрета на една забележителна жена, посветила се на музиката и благотворителността. Нейната фондация подпомага много български болници за деца и социални домове.

Но голямата актриса не говори за това. Тя просто е част като биография от тъжната и драматична история на една страна на Балканите, от бума на непокорните млади от 60-те не само на Франция, но и на света и от благородните личности, изстрадали раздялата с отечеството, но съхранили любовта.

Всъщност целият концерт на Силви Вартан беше за това и за богатството, което никой не може да отнеме - голямото сърце. Събитието, в което главна героиня беше знаменитата Силви Вартан, се осъществява със специалната подкрепа на Сосиете Женерал Експресбанк по случай десетгодишния юбилей на банката. Организатор на шоуто е София Мюзик Ентърпрайсис.