След като от години из модните среди се порицава изключително ниското тегло на манекенките, се оказва, че в последно време все повече дизайнери предпочитат да залагат на по-пухкави момичета, които да представят дрехите им на подиума.

Само преди дни дизайнерът Марк Фаст предизвика истински фурор, като покани за ревюто си дами със стандартното в световен мащаб тегло от около 65 до 70 килограма.

Седмицата на модата в Ню Йорк също не мина без дебати около теглото на моделите. Наблюдателите отбелязаха фрапиращата слабост на момичетата на Келвин Клайн, който показа последната си колекция от стряскащо малки размери.

Всички манекени влизаха в дрехи с талия, която в САЩ се обозначава като „нулева", аналогът на 34 в Европа. Неотдавна асоциацията на модните дизайнери (CFDA) проведе симпозиум, на който се обсъждаше възможността за промяна на стандартите. Те стават все по-абсурдни в страна, където средната талия на жените има тенденция да нараства и рядко е под 40-42.

Изключително много дебати предизвика и манекенката Коко Роша, която е с тегло 50 кг при ръст 1,78 м и не получава договори, защото „не е достатъчно "слаба". Само за сравнение БГНЕС отбелязва, че тя носи талия 38 (4 за САЩ). Да се хранят и да са щастливи могат да си позволят само изкусителките на „Victoria's secret", прочутата марка за бельо.