Макар че се прави на най-големия патриот и стриктен данъкоплатец, Слави Трифонов всъщност ощетява държавата с милиони, криейки приходи чрез офшорка във Великобритания, гръмна тези дни сайтът .

Във фирмата на Слави "Седем Осми" АД акционери са самият Трифонов с акции 0.424% и фирмата "Фулмър Ентъртеймънт" ООД с останалия дял - 99.576%. Еквивалентът в парично изражение е 50 000 лева за Дългия и 11 735 000 лева за "Фулмър". Въпросната офшорка е регистрирана в САЩ, Невада, Карсън сити. Пълномощник на "Фулмър" в офшорката е Белинда Лейниън, а интересите на Слави защитава Асен Игнатов.

"Врътката" с подобна българо-американска дружба е следната: някоя телевизия поръчва на българско дружество да направи предаване. Дружеството от своя страна се обръща към офшорката за финансиране, за да произведе продукцията. След като българското дружество предаде готовото шоу и получи парите си от телевизията, то се разплаща с офшорката.

В повечето случаи се оказва така, че тя прибира поне 90% от приходите. Така за българското дружество остават само 10%, върху които то дължи данъци на държавата. Именно затова била необходима и офшорката на Слави - да поглъща приходите му, а той да плаща мижави данъци.

Не рядко на функциониращите по тази схема фирми им остава печалба колкото да регистрират дейност, която не налага закриването им. И наистина - годишните приходи на „Седем Осми" за 2008-а възлизат на 1 991 000 лева, като близо милион и половина от тях Трифонов е раздал за заплати. Как тогава си е купил градинка за 1,8 милиона лева, питат се икономисти...

Явно неслучайно Волен Сидеров настоява за пълна финансова ревизия на Дългия. Той отдавна твърди, че фирмата на Слави е една от най-добрите в далаверите с ДДС у нас. „Тя е офшорна, и освен че е офшорна, тя прецаква българската държава с много-много милиони чрез една схема с фиктивни сделки", казвал е в свои интервюта националистът.

Справката в системата "Дакси" показва, че "Седем осми" притежава три дружества. Тя държи 100% от "Призма интерактив", 50% от "Лук" и 9,752% от "Адванс инвест".

Предметът на дейност на "Призма интерактив" е "изграждане, поддържане и опериране с комуникационни системи в страната и чужбина, предоставяне на съответни далекосъобщителни услуги и свързаните с това стоки и услуги, рекламна дейност, както и всякаква друга дейност, незабранена от закона".

"Лук" е създадена на 31 юли 2008 г. по Закона за задълженията и договорите. Дейността й е свързана с "база данни". Другият собственик на "Лук" е "Призма Интерактив". "Адванс инвест" АД е много любопитна компания. Тя се занимава с "инвестиране в ценни книжа на парични средства, набрани чрез публично предлагане на акции и което действа на принципа на разпределение на риска". На Запад биха казали, че това е мозъчният тръст на групата фирми. Там се събират, завъртат и умножават парите.

Слави Трифонов е собственик и на 26% от "Брейн Къмпани" ООД. Тя предлага бизнес услуги и е собственост на осем души от екипа на Дългия. Дружеството притежава и своя счетоводна фирма - "Олд маунт Дистилъс". Според "Дакси" Дългия има и еднолично акционерно дружество - "Сет 666". Фирмата е регистрирана на 17 октомври 2008 г. Още в края на 2008 година тя излиза на 459,93 лв. загуба, сочи балансът на дружеството.

Трифонов притежава и акционерната фирма "Алт плеър". Тя е създадена на 23 ноември 2009 г. и до момента по технически причини все още не е регистрирала загуба, тъй като финансовата 2009 г. се отчита пред данъчните до края на март.

Предметът на дейност на "Алт плеър" АД е "продуциране на аудиовизуални продукти, радио-телевизионни и шоупрограми, осигуряване на реализацията им на база, търговска дейност, свързана с авторски и/или сродни права и/или обекти, рекламна и издателска дейност, както и всяка друга търговска дейност, незабранена със закон", пише в депозираните от Слави документи при вписването на компанията в търговските регистри.

Това са само преките връзки, които водят към Дългия. Колко са непреките, никой не знае...