Известният от близкото минало журналист, бивш водещ на култовото предаване "Всяка неделя" Стойчо Керев днес се изявява като продуцент на "Пирамида" - едно от най-успешните предавания не само по ТВ 2, но и в цялата медийна джунгла . Той споделя с нас истината за конфликта между Светла Петрова и Дим Дуков, както и за прословутата слушалка на телевизионната легенда Кевеорк Кеворкян.

- Какво се случва със Стойчо Керев във времето между „Всяка неделя" и „Пирамида"?
- Винаги съм гледал на работата като начин на живот. Не съм спирал да правя това, което ми допада и харесвам. Радио и телевизия. Всъщност в периода, който ви вълнува основното е невероятно успешния проект "Ретро Радио".

- Научихте ли нещо от Кеворкян, докато работехте с него?
- От Кеворкян учиш толкова, колкото ти позволи да учиш. В интерес на истината не съм получавал знания под формата на специални уроци или лекции. Ако съм откровен, научих някои неща. Въпреки, че днес и други диктуват модата в ефир, старите телевизионерските максими имат своето място.

- Каква е историята на скандалната слушалка, в която той диктувал въпросите на водещите?
- Историите с нея са толкова комични, че ме разсмиват сърдечно. Всеки водещ на предаването е влизал в студиото с минимум сто въпроса за гостите си. В моя случай с повече от сто, които в 17.15 часа Кеворк обикновено късаше и до 17.30 часа имах набор от нови сто и повече. Мозъкът ми има рефлекс и работи като бръснач в такива ситуации.

- Диктувал ли ти е въпроси, лично на теб?
- Не е злоупотребявал. При толкова въпроси и динамика на разговора абсурд е да се случи. Но, в интервюто с Тодор Живов всички видяха, че телефонът в апаратната звъня и Живков нямаше нищо против да отговори на въпросите на продуцента. Днес слушалката е част от сериозното правене на телевизиите. Всъщност това е координация нищо друго. Охраната на Путин, Буш, Първанов по водосточната тръба ли да организират и синхронизират действията си. Сега, като си спомня колко нерви съм образувал на Кеворк, чак се чудя как не ме е гръмнал на място.

- Имал ли сте конфликт с него?
- Не познавам човек, които да не е имал конфликт с него. Не правя изключение и аз. Моите отношения с него са били професионални и конфликтите ми са били свързани с правенето на програмата. Защо не съм намерил този или онзи гост. Колко съм задръстен карловски пич, "Всяка неделя" не е кочина. Такива гадорийки съм чувал през 2-те години почти всеки ден. Факт. Психиката ми е калена така, че да издържа на 10 бала. Казвам го с усмивка. Като погледна в очите на някой от днешните репортери и почувствам раболепното им отношение, ми идва да повърна. Въпреки, че е редно да се съобразяваш с шефа, не е зле обаче и да се показва характер.

- Имаше ли още живот в предаването?
- Не мога да ти отговоря на този въпрос. Той не е моя грижа. Пък и днес се вълнувам от проекти свързани с ТВ2, комуникационни и мениджмънт модели на телевизионно поведение. За мен "Всяка неделя" е етап. Тази книга не е Библията, но е редно да си я чел. Пък и нейният автор предложи модерност и от него си зависи дали ще има още епизоди.

- Какви митове и легенди сте чувал за „Всяка неделя"?
- В кошера на БНТ се раждат какви ли не простотии. Има ги за кой ли не. Мисля си понякога, че тази сграда излъчва толкова негативна енергия, че ако я впрегнат да прави електричество няма да има нужда от нито един АЕЦ на Балканите. Между другото чувал съм мита, че Кево е изгорил стола на Янчо Таков. Питайте него дали е вярно. И се тревожа да не ви се разсърди, че толкова малко въпроси ми задавате за него.

- Ясно, сменяме темата. Вярно ли е, че Светла Петрова завижда на Дим Дуков и иска да е отново водеща на „Пирамида"?
- Несериозно е да се говори така. Светла е журналист на Би Ти Ви. Нейното присъствие в първия сезон на "Пирамида" помогна за ситуирането на предаването на едно високо ниво. Погледнете архива на продукцията и ще се убедите в думите ми. Не съм този, който ще коментира желанията на Светла. Пък и "Сеизмограф" е нейно авторско предаване и тя го прави повече от добре.

- Говори се, че двамата се правят на непознати и се разминават като бързи влакове...Има ли скандал между тях?
- Глупости на квадрат. Интелектуалното равнище и на двамата е достатъчно високо, за да си позволят такива отношения. А доколкото познавам и двамата, едва ли ще си позволят да се държат профански. Те не са конкуренти, нямат какво да делят.

- Защо избрахте Дим за водещ и не се ли плашите от скандалния му имидж?
- Кастинг. Това е истината. Имаше комисия от колеги журналисти. Участвах в избора и признавам, че залагах на друго име. Колегите от ТВ2 ме убедиха в правотата си. Имената останали до последния кръг бяха две. Дим и Мия Сантова. Всичко останало е спекулация. Въпреки това продължавам да твърдя, че това момиче има място в телевизията и не бива да се разделя с нея. Що се отнася до имиджа на Дим, не виждам нищо нередно. Дуков стои стилно, изискано и европейски в "Пирамида".  Към днешна дата не виждам по-добър водещ от него. Е, има какво още да учи в занаята. Търпи критика иска да се развива и не спира да чете. 

- Есемесите, които изпращат истински ли са?
- Да, истински са и се следят от три инстанции. Телевизия , продуцент, административен сървиз. Подмяната на вота е немислима. Такъв случай имахме в първия сезон. Една политическа сила пожела да види в реално време резултатите и останаха приятно изненадани. Никаква шашма, никакво шмекеруване. Все пак доверието в "Пирамида" е високо и заради това.

- Извън телевизията имате ли любимо занимание или хоби?
- Карам колело, катеря планините. Редовно. Отказах се от ските преди 6 години. Прецених, че не са за мен. Като видя борчета наблизо и се стряскам. Пътуванията са друга моя страст.

- Малко неща се знаят за вашия личен живот, умишлено ли държите дъщеря си встрани от светския блясък?
- И ще продължавам да не занимавам хората със себе си. Предпочитам да напиша книга или статия, да направя добро предаване, отколкото да вдигам пушилка. Известност, поза - не ми допадат. Достатъчно дълго съм бил в светлината на прожектора. Трудно, почти невъзможно е връщането ми на екран като водещ. Дъщеря ми е в британски гражданин. Стажант е в музикалния гигант "Sony" и смятам, че децата  имат право на личен избор. Уважавам го и ще я насърчавам към самостоятелност.

- В какви отношения сте с бившата си съпруга и с коя сте днес?
- В чудесни. Тя живее в Лондон също и се грижи за дъщеря ни. Помагам им и се радвам, че приемат и моя избор. Радвам се, че приятелката ми не е в медийния бизнес. Разбирам се отлично с нея. Имам възможност да се откъсвам от стреса и напрежението на всекидневието. Своенравна е, но пък каква скука щеше да е иначе. Една умна дама винаги има интересни предложения за свободното време и когато ги реализира разбираш колко шарен е животът.