Отминаващата 2008-ма година се оказа доста бурна в съдебните зали. Значимите дела през годината не секваха, а към вече "наложилите се с годините" дела се присъидиниха и нови главни герои, на които прокуратурата повдигна обвинения. Като се започне с титулярите в съдебните зали веднага в съзнанието на хората изплува името на Вальо Топлото и Маргините. 

Наказани

Валентин Димитров имаше лоша съдебна година, след като Софийският районен съд му прочете 5-годишна присъда за това, че като управител на фирма "ПРО МАРК" ЕООД не е декларирал над 10 милиона лева при различни сделки. Топлото бе оправдан по всички останали обвинения, които прокуратурата му повдигна - отново за нарушения на валутния закон. 

Районният съд оправда Димитров по обвинението, че в периода 1999 - 2003 година в Австрия извършвал финансови сделки като нарушил валутните закони на Република България. Въпреки това съдебните неволи на бившия шеф на Топлофикация не приключиха. В Софийски градски съд в пълен ход през годината вървят още 2 дела, в които Топлото си има компания в лицето на бивши негови колеги от борда на директорите. Едното обвинение е, че "Топлофикация" е ощетена с 2 милиона лева при закупуването на горива, реклани материали, джет, джакузи и всякакви екстри, а другото е за злоупотреби с около 6 милиона лева при доставка на арматура.

Боян Георгиев, който погуби известния тв-водещ Кембъла, получи 5 години ефективна присъда, за това че е шофирал в пияно състояние по време на трагедията. В момента той обжалва пред апелативна инстанция.
17-години затвор получи баба Пенка, по известна като Черната вдовица, която се запозна по обява със старец, след което го напи, разчлени и заля с киселина, за да му вземе нотариалния акт. В пресата излезе и информация, че убийството е извършено, защото дядото искал секс, а му липсвала потентност.

С осъдителна присъда закъса и Иван от Сблъсък, който пиян се заби в камион за боклук, за което получи 7 месеца условна присъда.
Президентът на футболния клуб "Беласица" Костадин Хаджииванов се призна виновен за контрабанда. На стотния ден след задържането му Коце Маца бе осъден на 2 години условно и наказателна глоба от 120 000 евро. Това се случи, след като футболният бос призна в съда в Аугсбург, че незаконно е вкарал половин ТИР с цигари през януари 2005 г.

Болните оздравяха

Другото дело, което винаги е присъствало в медиите е срещу Красимир и Николай Маринови - Маргините и още четири техни авери. За разлика от Топлото, тази година се оказа изненадващо добра за двамата братя. Те оздравяха и само личното нещастие на други болни подсъдими от групата им прекрати процеса. За да не загуби форма Малкият Маргин- Николай бе засечен от Агенция БЛИЦ да рита за отбора от пазарджишкото село Бяга с благозвучното име Чико.

Разходките

Истински разходки по съдебните зали и между различните съдилища направиха през тази година полицаите, които са изправени пред Темида за убийството на Ангел Димитров - Чората. Те вече се объркаха между Софийски военен и военно апелативен съд, като между целите тези разходки получиха общо 82 години затвор.

От разхождащите се бе и Максим Стависки, който очакваше кошмарът му да свърши във Върховният касационен съд, но изненадващо висшият съд върна делото в Бургас. Димитър Желязков, по известен като Митьо Очите, пък си направи реална разходка, след като въпреки, че бе осъден и си лежеше в затвора, бе забелязан да купонясва навън. Оказа се, че Очите е ползвал законна отпуска, но се е отклонил от гарнизона си.

Прекъсвания

Част от делата се наложи да бъдат прекъсвани в известни периоди. Янко Ваташки - Лудия възпали синуси. Делото за убийството на ямболската адвокатка пък бе прекратено заради подсъдимата Димитрина Калайджиева, която избяга в Англия и бе неоткриваема дълго време. Дори като я откриха, пак не можаха да я доведат. Турски бизнесмени спънаха делото Бай Миле, като братята Ханди и Сафет, които са футболни мениджери, отсвирваха многократно желанието на родния съд да ги разпитва. В крайна сметка Темида реши да им праща делегация, която да си зададе въпросите на турска земя.

Оправдани

Софийският градски съд беше благосклонен към част от обвинените и излезе с оправдателни присъди. Щастливи от Темида си тръгнаха бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, който бе обвинен, за това че е предоставил на обществеността секретна информация за тайния агент на службите Алексей Петров. Все пак прокурорите обявиха, че ще обжалват това решение. Щастлив от съдебната зала излезе и бившият зам.- районен прокурор на София Петър Чалъмов, който беше обвинен в престъпление срещу правосъдието. В началото на тази година бе оправдан и бившият столичен кмет Стефан Софиянски по делото за бизнес център „Гурко". Съдът стигна до това решение, след като прокуратурата заяви, че не поддържа обвиненията срещу Софиянски, тъй като не са събрани достатъчно доказателства за неговата вина. С вдигната глава пред Темида излезе и лидерът на Атака Волен Сидеров, хванат под ръка от своята съпруга Капка Сидерова. Те бяха обвинени в подбуждане към лъжесвидетелстване за катастрофата на автомагистрала "Тракия", станала през 2006 година.

Софийският военен съд пък оправда полицая герой от ямболското село Бояджик, който защити българското знаме от група пияни цигани.

Новобранците

Като че ли най-интересните дела през следващата година ще са за убийството на Стоян Балтов в Студентски град, където обвиняеми са двамата младежи Вили Георгиев и Александър Данаилов. Медиен шум ще предизвика и процесът срещу бизнесменът от Дупница Пламен Галев, който чака зад решетките делото си по обвинение, че е участвал в изнудване на журналистка от вестник "Струма" да оттегли жалба за побоя над сина й от човек на Галев. Другият новобранец в съдебните зали и зад решетките, който ще се радва на широк медиен интерес е Димитър Пачеджиев, който бе обвинен, че е залял с киселина бизнесдамата Петя Стаевска, която накарала приятелката си да скъса с него. Много шум се чака и по делата, "Софийски имоти", които прокурорите отсега обещават да са няколко, като и тези по САПАРД.

източник: източник: БЛИЦ/Милан Николов