Малцина са спортистите с пет олимпиади зад гърба си. Ванкувър е шестата за Евгения Раданова. Абсолютен рекорд за български спортист - Лилехамер '94, Нагано '98, Солт Лейк Сити '02, Атина '04 и Торино '06. Жени е първият български спортист с 3 медала от Зимни игри и 2 отличия в рамките на една олимпиада - в Солт Лейк Сити 2002.

Нашата спортистка е поставила 4 световни рекорда. Състезателката по шорттрек е записала името си със златни букви в историята на зимните спортове, а освен това е единствената ни спортистка с участие и на лятна олимпиада. В Атина тя се пусна в колоезденето. Големият олимпийски пробив на Жени е точно през 2002-ра в Солт Лейк Сити, когато печели сребърен медал на 500 м и бронзово отличие на 1500.

Постижението е уникално по рода си, защото в Щатите тя е единствената европейка, която наруши азиатската хегемония и в същото време първата и сигурно още дълго време единствената българка с два медала от една олимпиада. В Торино 2006 Раданова става втора на 500 м. Тези дни всички българи очакват от Царицата на кънките поредното отличие за страната ни - този път от Ванкувър.

Кариерата й започва във времето на спортните училища и минава през гладните за елитния спорт години на промяна. Въпреки безспорните си успехи Раданова никога не се вживява в ролята на звезда. Мечтата й винаги е била олимпийско злато и точно тя я задържа активно в спорта, след като в Торино сподели категорично, че приключва със Зимните игри.

Когато започва да тренира шорттрек, не приема нещата толкова сериозно, а и целите едва ли са били толкова високи в спорт, в който нямаме никакви традиции. Никой тогава няма представа какво точно е шорттрек. Жени просто нахлузва кънки за фигурно пързаляне, върти се в кръг и се забавлява. Иначе Раданова е влюбена в леката атлетика и винаги е казвала, че ако не е бил шорттрекът, е щяла да стане атлетка.

Високите скорости върху леда обаче я покоряват. Нейни съотборнички си спомнят, че на тренировка в началото падала на всяко бягане, а кибиците около нея правели залагания колко завоя ще направи, преди да се сгромоляса. Жени се пързаляла толкова смело, че дори треньорите нямали сили да гледат как взема виража и се удря в мантинелата.

Но благодарение на това хладнокръвие сега вече е златното ни момиче в шорттрека ни. 12-годишна се учи от своите идоли - италианката Кристина Шола и Изабел Шаре. През 1995, само 4 години след първото си участие на световно за мъже и жени, тя стигна финал на 1000 м и суперфинал на 3000 м. Мнозина питат къде е България и откога тази страна развива шорттрек. Никой не вярва, че имаме само две пързалки.

Жалкото е, че дори и 15 години по-късно те си останаха толкова на брой и са все в такъв окаян вид. Жени се превръща в истински капитан и лидер на отбора ни. Истински професионалист. Признава обаче, че най-тежко преживява, когато при нелеп инцидент на тренировка лицето й е срязано на две места.

Тогава дори обмисля варианта да се откаже. "Единственото, което ми помага да преодолея контузиите, е времето", споделя Жени. Нейни съотборнички споделят, че трудно е възстановила психическото си равновесие. Всичко това се разиграва три месеца преди игрите в Солт Лейк Сити, на които тя печели двата си олимпийски медала и влезе в историята на българския спорт.

Съдбата я сблъсква и с други травми - на 13 г. чупи подбедрица и тъй като е малко вироглава и голяма инат, става по-рано от предвиденото. Сериозна контузия получава и на едно състезание от Световната купа, когато китайка пада с нея на завоя и без да иска, срязва ръката й, а по леда се лее кръв.

Човешките й качества и огромното й желание да помага на спорта са причина да стане съветник на спортния министър Свилен Нейков. Кънки федерацията пък тайно се надява да им стане президент, след като Албена Денкова се отказа от поста. Иначе примата в шорттрека обожава Италия, където основно преминава подготовката й преди голямо състезание.

Научила е езика на Апенините, приготвя спагети по оригинални рецепти от Ботуша, слуша Ерос Рамацоти. Любимият й град е Милано. След България винаги на футболен мач вика за Италия. Любимият й отбор е Славия. Любимият й филм е "Да изчезнеш за 60 сек" - напълно в синхрон с афинитета й към бързите скорости.

Източник: в. "Стандарт"