- Тони, твоите по-млади колеги обявиха война на Краси Аврамов в интернет. Ти гледа ли финала на "Евровизия", как ще го коментираш?  

- Специално се обадих на Драго Драганов да ми каже кога е, та бях подготвена зрителка. Вкъщи го гледах, но видях, че в залата са мои колеги като Йорданка Христова, Етиен Леви, Елица и Стоян, но аз не бях. По-голяма лъжа не съм виждала и чувала от така самонареклия се Човека глас. През годините много хора се върнаха отнякъде и се опитаха да ни излъжат. Потресена съм от нахалството и наглостта на неговата самоизмислица. Той призова правителството да го подкрепи, а той самият не се подкрепи. Беквокалистките изпяха песента, доколкото могат, а те бяха по-гласовити от него. На начинаещите малки деца по конкурсите им е позволено да изфалшивят от вълнение, от липса на опит, но на него как да му го простим? През цялото време той пя различна песен - съвсем друга, не можа да се намери. Единственото шоу бяха кокилите, но това не прави песента, за жалост; а сеира отзад.

- Лили Иванова и повечето ти други певци казват, че не вярват на вота. Какво трябва да се направи, според теб?

- Прави са. Много уважавам БНТ, но ако телевизията има възможност, трябва да анулира тоя конкурс. Всички видяха, че някой нещо е направил - жестока манипулация. 55 процента е абсурд! Язък за всички колеги, които бяха хвърлили труд, а той беше най-зле от всички. За другите нищо лошо не мога да кажа. Вечерта се обадих на Дани Милев и му го казах, че песента му ще си е хубава и след тоя конкурс. Ако се засечем на участие, даже ще го почерпя за тая песен. И на Мариана се обадих да я поздравя.

- Краси казва, че има големи успехи в Америка. Ти самата наскоро се върна от турне в Канада. Имаш ли такива наблюдения?

-10 години съм в тоя бизнес, такава наглост не съм виждала. Откакто се върнах от Канада, чета постоянно за огромните му успехи в САЩ. Как ги е постигнал - насън ли? Брад Пит му бил приятел - глупости. За много прости ли ни има? Постои зад океана и почва да раздува лъжи. Не може един нормален човек, при наличието на певци като Васил Найденов, Орлин Горанов, Данчо Караджов, Наско от Б.Т.Р., Георги Христов, Веселин Маринов, да се кръсти Човека глас - трябва да си голям гьонсурат.

- ???

- Да го намери в речника на чуждите думи и да разбере какъв е. Жалко, че ще отиде в Москва, ще застане зад името България и ще я посрами. Не може да пее, а отива там да троши глави с пеене. Ще направи за смях себе си, но това не е най-лошото. По-лошото е, че ще направи за смях и България. Ако го позволим, това ще е поредното премълчаване.

- Досега винаги е имало скандали на "Евровизия", но за първи път така цялата гилдия се обединява срещу победителя.

- За мен е измамник, не е победител. Гилдията може да има всякакви разногласия, но не е от глухи хора. Нека да ми докаже обратното, аз ще му се извиня. Но няма как да стане. От гилдията няма нормален човек, който да е съгласен от него. Тая броня, с която пя, трябва да си я носи непрекъснато - и тук ще му трябва, но и в Москва. Със сигурност ще го замерват отсега нататък.

- Вие дебютирахте горе-долу по едно и също време - в края на 90-те. Имаш ли спомени за кариерата му отпреди да отиде в Америка?

- Помня някакъв концерт с автомати, дето се надвиквал с тях. Даже нов стил създал - попера! Значи всички други сме гола вода. Да си вземе поперата... няма да продължа по-нататък. Нямам думи. Бил тенор алтино - пълен фалцет.

- Добре, нали всички видяха на полуфинала изпълнението му. Защо чак сега се реагира? Не вярвахте, че ще го изберат?

- Не съм гледала полуфинала, не бях в България. Не знаех, че е такова плачевно положението. В две предавания го гледах Краси и никъде не пя на живо. И при Азис беше на пълен плейбек. Виках си: пич, как ще изкараш финала така? Аврамов дължи огромно извинение на нацията. Ако има гордост и достойнство, трябва да се откаже, неговите възможности са ужасяващо скромни. От това съжаление и от тия компромиси ми дойде до гуша. Затова имам позиция, защото не може със съжаление да се допуска с лека ръка някой като него да представя България. Такива колкото искаш.

- Ще си хвърлиш ли телевизора, както каза Миро, коментирайки скандала?

- Миро хич да не си хвърля телевизора, ще му трябва и за други предавания. Като сме единни, да сме единни. Трябва да се анулира конкурсът. Това е най-разумното. И в БНТ съм сигурна, че са стъписани, както всички колеги. Не изненадани, а стъписани. И аз бях така. Гладех. Като го обявиха, седнах на дивана и се хванах за главата. Казва, че това бил вотът на народната любов. Защо тогава народната любов си тръгна от залата? Не я е заслужил и за секунда, така че да не си я присвоява. Който си прави майтап с публиката, един ден ще си пати - ще му излезе през носа.

- Защо можещите певци, които изреди, не участват в този конкурс?

- В първите издания още не беше уточнено за възрастовите граници. Даже аз като се явих преди 2 години, беше и Марги Хранова, но почнаха да насаждат, че "Евровизия" е за по-младите. Не знам по каква причина не се явяват зрелите певци, може би се възприе да е до към 30 години. Нямам намерение да се явявам повече. Явих се заради колегите ми от група "Горещ пясък", по тяхна молба. Никога не е било обаче най-слабият да спечели. Миналата година веднага наплюха "Дийп зоун", а песента им си беше супер мелодична. Такива лоши песни минаха на големия финал в Белград, че на техния фон нашата си беше много добра. Спомням си и скандала с група "Каффе", на първата "Евровизия".

Не мога да кажа какво стана, но Орлин Павлов е страхотен певец, това никой не може да го отрече, докато за Краси Аврамов не мога да кажа същото. Ако той отиде в Москва, догодина ще се явят 5 души, никой няма да иска да участва. Сега БНТ се бяха постарали, шоуто беше много готино, Драго и Нели се справиха много добре, "Ритон" бяха прекрасни, но беше съсипано от Човека скимтеж. Само да не ми излиза с номера, че му завиждат колегите. Да намери по-правдоподобно оправдание, че ще стане още по-смешен.

- Кой беше твоят фаворит?

- Имам няколко фаворита, без да ги класирам - на Мариана Попова песента, за Дани Милев вече казах. Лейди Би и Любо Савов от "Дийп зоун" също добре си защитиха песента, нищо че леко напомняше на известен хит. На Поли е хубава песента, а приликата с тази на Дима Билан не дразни толкова. Стефан Добрев като го слушах, затворих очи и все едно пееше Елтън Джон. Много малко бяха безличните.

Източник: в. "Телеграф"