Какво се случва когато един супермодел се срещне с един от най-обсъжданите президенти в света? Именно тази интересна ситуация описва списание "GQ". Отскоро Наоми Кембъл се изявява като репортер на изданието и една от първите й задачи бе да направи интервю със скандалния президент на Венецуела Уго Чавес.

Красавицата се справи блестящо, а едни от най-пресните слухове около нея гласят, че след интимната среща на четири очи в Каракас, тя и Чавес са пренесли отношенията си на съвсем друго ниво. Дали Наоми е новата му любовница обаче, все още остава непотвърдена инфромация. За сметка на това, президентът на Венецуела даде откровени и категорични отговори на въпросите на начинаещата журналистка.

- Г-н Чавес, благодаря че се съгласихте на това интервю...
- Вашето посещение е много ценно за мен. Виждате със собствените си очи каква е реалността тук. Наслаждаваме се на една революция на мира. Нямаме нито един политически затворник, нито един застрелян, забранихме задържането на който и да било по политически причини. Всеки е невинен до доказване на противаното, човешките права се уважават. Мисля, че свободата никъде другаде по света не е така силно изразена, колкото тук, във Венецуела.

- Все пак Вашето правителство получи доста критики...
- Когато си пуснеш радиото, телевизора или прочетеш днешня вестник, ще чуеш и видиш какви ли не неща, дори изключително глупави и абсурдни. Наскоро гледах един документален филм, наречен „Кризата в Америките". Очевидно, Чавес е заплаха за американците, заплаха за света и за интересите на САЩ. Във филма казват, че подкрепям Ал Кайда, терористите, какви ли не неща.

- Защо Ви атакуват? Може би най-вече заради нефтеното изобилие в страната?
- Нефтът играе много важна роля. Тези дни заминавам за Саудитска Арабия за срещата на ОПЕК. Роналд Рейгърн беше казал: „Ще поставим ОПЕК на колене". Американците винаги са се опитвали да манипулират. Те разпалиха войната Иран - Ирак. Нали знаете, че тази война беше финансирана от САЩ. Дадоха рамо на Садам и го използваха срещу Иран, за да спрат ислямската революция. Всичко това е една преструвка. Дори веднъж отидох до Багдад, за да говоря със Садам, с Кадафи и бях порицаван за това в САЩ.

- Създали сте връзки с доста страни с развит петролен бизнес...
- Продаваме нефта под пазарната му цена. Транспортираме по 250 000 барела на ден до Карибите и Централна Америка. Венецуела има голям нефтен запас. Дори и нефтът да изчезне от лицето на земята, ние пак ще имаме запаси за хиляди години напред. Фидел често ме критикува за тези думи, между другото. „Не казвай това. Всеки път, когато го правиш, Буш те взима на мерника си", твърди той.

- Бил сте в затвора. Какво е усещането да попаднеш там?
- Затворът беше училище за мен. Чел съм, че президентът Мандела е казал: „Господ ме прати в затвора. Това е изпитание, през което трябваше да премина". Харесва ми тази фраза.

- Страхувахте ли се да не умрете?
- Имаше един ден, в който бях на косъм от смъртта. Аз не съм супермен, аз съм човешко същество, но въпреки това не се страхувам. Тогава мислех само за семейството си. Държах разпятието в ръцете си и чаках смъртта.

- Значи сте вярващ...
- Аз съм католик. Обичам Исус. Той е най-големият революционер в историята, борещ се срещу човешките грехове.

- Как релаксирате?
- Слушам музика. Имам iPod - дъщеря ми ми го подари. Гледам много кино, старо и по-ново, най-вече приключенски филми.

- Тренирате ли?
- Ходя на фитнес, тичам.

- Още ли сте близки с Джими Картър?
- Той е мой приятел. Срещнах го в трудна ситуация и изградихме приятелство. Много го уважавам.

- А Бил Клинтън?
- С него нямам приятелство. Говорили сме, срещали сме се, но не сме приятели.

- Кой е най - стилният световен лидер според Вас?
- Фидел, разбира се. Облеклото му е безпогрешно, обувките му са винаги полирани, брадата му е елегантна.

- Бихте ли се появил гол до кръста, като Владимир Путин?
- Защо не? Пипнете ми мускулите.

- Твърди са!
- И аз така мисля /смее се/.

- Знаете ли кои са „Спайс гърлс"?
- Имам спомени от тях. Само това. Но пък познавам Кралицата на Англия.

- Аз не я  познавам. Каква е тя като човек?
- Когато се видях с нея, й направих подарък. Дадох й монета с нейното лице на гърба.

- Трябва някой ден отново да посетите Лондон.
- Каните ли ме? Познавате ли принц Чарлз?

- Срещала съм го. Но познавах принцеса Даяна.
- Аз харесвам принца. Сега той има Камила, но тя не ми се вижда толкова привлекателна.

- Имате забележително чувство за хумор.
- Опитвам се. Хуморът е част от живота. Иначе става твърде скучно. Хората доста вицове създадоха за мен и се забавляват на мой гръб. Но не ми пука - аз също се смея над себе си.