Мъжете в Лапу Лапу вече се убедиха, че Ива Пранджева е скритият лидер. Всеки един от тях с тъга сподели, че не е искал Златина да си тръгне от играта, но Ива е решила да следва своя тактика.

В утрото след съвета участниците се отправиха към изпитание, за да решат помежду си кой ще отиде на екскурзия в Карамоан и ще се наслади на масажи, вечеря и караоке. Сървайвърите бяха разделени на два отбора - Крика, Христина, Кирил и Любен срещу Пранджева, Окот, Маргарита и Люси.

Всеки отбор излъчи по две двойки, които трябваше да преминат по греда през кално трасе и накрая да вземат зъбни колела, които представляваха части на механизъм. С тях те трябваше да се върнат към началото, където да ги поставят на дървена платформа. Ако успееха да ги сложат на точните места, щяха да успеят да ги задвижат и с тяхна помощ да издигнат флаг.

В самото начало жените поведоха, но мъжете се върнаха в играта и даже първи успяха да съберат всички части. Това мобилизира момичетата до максимум и те се оказаха по-концентрирани в подредбата и спечелиха играта. Така, освен страхотната награда, Амиджинова получи шанс да изпрати един от племето на острова на изгнаника. Това се оказа Кирил, който повече от всички искаше да отиде там.

Веднага след това към племето се присъедини и вторият гост - Георги Костадинов. Победителят от Survivor: Експедиция Робинзон поведе жените към наградата.

Попаднал на острова на изгнаника, Кирил веднага се възхити на изобретенията на Людмила, която вече си построи дори и къща. След като посрещна госта си стана ясно, че и двамата искат да останат на острова и че ще дадат всичко от себе си в утрешния дуел. Кирил заяви, че не вярва на жените в племето и че му е писнало от лъжливите им лица.