Светският лъв Евгени Минчев скоро ще навърши 45 години. По този повод се подготвя за печат автобиографичната му книга, в която са описани много от публичните личности в България през последните 20 години, както и любовните отношения на Ватман Номер 1 с много известни мъже и жени. Колкото и да е странно, напоследък Евгени Минчев мисли повече за Лондон, отколкото за бръчките си. Там Евгени е намерил любовта на живота си, която скоро ще го дари с дете. Въпреки това ексцентричният бохем продължава да скандализира обществото с шумните си връзки с известни мъже. Последната продуцентска тръпка на Евгени Минчев се оказа Денислав от „Мюзик айдъл".

- Г-н Минчев, защо решихте да продуцирате Денислав от „Мюзик айдъл"?
- Защото много прилича на мен. Като малък бях много красив, точно като него. Забелязаха ме и инвестираха в мен. Денислав е безумно талантлив, даже малко фалшив, но и аз съм правил такива грешки. Той може спокойно да заеме мястото на Емил Димитров. Има много нежен глас, разтапя ти сърцето, като го погледнеш. Денислав може да стане новият Миро от „Каризма". Като го видиш, веднага си пожелаваш секс. После виждаш, че може и да пее.

- Как ще помогнете на Денислав за кариерата му?
- Давам му внимание и оценка като човек, който е известен в естрадния бранш. Не заради 10-те хиляди лева. Той лесно ще си намери спонсори, но нещата не опират само до пари. Важното е да израсне. Той дори може да ми стане наследник или конкурент след време.

- Мъжете, които имат нещо общо с вас, не страдат ли от слухове за съмнителна сексуална ориентация?
- Ооо, да! Особено Миро от „Каризма". Евгени Минчев му беше като диагнозата. С него сядахме на най-тъмните сепарета, ходеше един час след мен на парти, пращаше хора да питат „Евгени дойде ли", въпреки че Евгени е толкова ярък, че винаги се вижда кога е дошъл.

- Ако един ден решите да се оттеглите от светската суматоха, кого бихте посочили за ваш наследник, както това направи Путин с Медведев?
- Надявам се това да е един Евгени Минчев - син. Работя усилено по този въпрос напоследък.

- Евгени Минчев ще има дете!??
- Да, планирал съм да имам дете. Както казва Шекспир, красотата трябва да се мултиплицира. Довечера заминавам за Лондон при гаджето ми. Ако сега стане работата, ще чакаме детето след 9 месеца.

- Тайна ли е името на дамата, която ще ви дари с наследник?
- Не, но не искам да се спекулира с името й. Музикантка е. Участва в много световни оркестри. Живее в Лондон, на втория етаж в малък замък. Запознахме се на 14 февруари в Лондон и оттогава поддържаме бурна връзка.

- Ще се жените ли за нея?
- Църковен брак може би, но граждански - не.

- Тя не се ли притеснява от хомосексуалния ви имидж?
- Не, дори се забавлява. Интересно й е с провокативен човек като мен.

- Скоро се очаква да издадете автобиографията си? Вече имате издадени две стихосбирки. Кое беше по-трудното - да стихоплетствате или да опишете живота си в книга?
- Първото публикувано мое стихотворение е в детството ми. Оттогава пиша рядко, но качествено. За последните 15 години издадох „По мъжки", с подкрепата на Соломон Паси, Атлантическия клуб, и „Обичам ви, жени". Да описвам живота си, беше едно мъчително и същевременно затрогващо събитие, защото отново „видях" майка си, детството си, отново се „повозих" на трамвай и стоях на първи ред в живота на Емил Димитров и Васил Андреев, благодарение на които съм в София... Книгата ще се казва „Момче за милиони". Не мисля, че има разлика между писането на поезия и автобиографична книга. И двете са душевни състояния, в единия случай римувани, в другия - в свободен текст. За мен беше огромна изненада, че след нанесените корекции всъщност имаше само няколко пропуснати пълни члена...

- Имаше ли хора, които ви молеха да спестите истината, когато са разбрали, че пишете автобиография?
- Не, защото повечето не знаеха, че пиша „Момче за милиони". Но някои хора ми намекнаха да спестя историята за Юксел Кадриев, което беше напълно излишно. Описвам едно момче от Оряхово, което се казва Кадри и е водещ в една от националните телевизии. Ако някой разпознава Юки като този герой, негова си работа... Той беше при Дим Дуков, но после се появи на моята врата.

- Очаквате ли някой да опровергае написаното в книгата ви?
- Ооо, кой ще ме опровергава... първо половината от героите са мъртви. Дори и човекът, който „минаваше през мен" близо 6 месеца миналата година, е описан съвсем дискретно. Беше една „каризматична" връзка. Заради него съм плакал.

- За никого не е тайна, че познавате много от покойните герои на подземния свят.
- В „Момче за милиони" съм описал срещи с Илия Павлов, Иво Карамански, Фатик и Георги Илиев. Истината е, че всичките са били изключително добронамерени към мен и по някакъв свой, джентълменски начин са ми помагали. Всъщност в книгата разказвам как Илия Павлов беше тръгнал към моя Бал на топ моделите, когато се прости с живота си. Минути преди да го убият, Николай Вълканов ми се обади, че тръгват към партито и ще си платят кувертите на входа. Малко по-късно разбрахме, че са убили Илия. Разказвам и за няколко наши партита с Фатик, дори имаме интересна снимка, как той е опрял пистолет на слепоочието ми. На друго парти той стреля в стола до мен. Много беше опасно, само да бях мръднал, и щях да пострадам. Но който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

- Какви бяха отношенията ви с покойния Георги Илиев?
- Георги Илиев ме впечатляваше със светските си обноски. Беше добър домакин. Били сме заедно в сепарето, в което после го убиха. В деня, когато го застреляха, имах покана да споделим една вечер на бутилка вино в същото сепаре в „Мултиплейс". Щях да се окажа свидетел на всичко онова, което се случи...

- Вие сте открит човек и с това печелите симпатиите на хората. Какво крият политиците? Защо хомосексуалистите в политиката не признават наклонностите си? Кои са най-съмнителните сред тях?

- Всички са ми съмнителни, защото политиката е най-големият Гей. Щом си се отдал на един толкова голям голям гей като политиката, какъв се очаква, че си ти... ? Научно е доказано, че всеки мъжки индивид носи женски хормони и обратното. В този смисъл всеки е малко хомосексуален, което природно не е грях. Да признаеш, че си хомосексуален, е напълно излишно, защото това е все едно да признаеш, че си плешив. Винаги си личи и не зависи от теб. Предполагам, че еднакво податливи на изнудване биха били и онези мъже, които страстно си падат по жени.

-  Често на партита си говорите на ухо с известни политици. Какво съдържат разговорите между Евгени Минчев и президента например?
- В книгата е описан един такъв разговор на знаменателния ден - 7 март 2003 г. Тогава убиха Илия Павлов, преди да дойде на партито ми. Същия ден президентът ми звънна да се извини, че не съм получил поканата си за тържествата на 3 март. После се видяхме на 24 май същата година и отново ми се извини. Но президентът е мандатен - управлява 4 или 8 години, докато Евгени Минчев е от 20 години в светлината на прожекторите. За таланта няма мандат.

- Винаги сте усмихнат. Какво може да накара Евгени Минчев да се разплаче, защото истинските мъже плачат, нали...?
- Много плаках след раздялата си с един човек, също описан в книгата. Това беше най-голямото ми вдъхновение, една бурна връзка, която ако беше вързана към АЕЦ „Козлодуй", можеше да изнасяме ток за целия свят. Оказа се също толкова опасна и дискусионна, както и самият АЕЦ.

 
- Има ли моменти, когато ви е писвало от светската суматоха? Не ви ли се е искало понякога да пиете по бира с обикновените хора в кварталната кръчма?
- Какво говорите? Аз съм един голям пич и мога да изпия по бира с всекиго. Има нещо обаче в българина, че не може да спази благоприличието и след една бира те взема за своя човек, тупа те по рамото, иска ти пари назаем или да назначиш балдъзата му като моделка.

- Защо продавате поканите за рождения си ден? Това е необичайна практика в България.
- Повече от десет години го правя. Парите не са за мен, а за благотворителност. Години наред получавах безсмислени подаръци и толкова много цветя, които увяхваха след седмица. Предпочитах да мога да дам похарчените за тях средства за добра кауза. Още с първата такава инициатива имах огромен успех. Местата за Бала на звездите, както съм нарекъл вечерта на 2 юни, са само 145 и повече от 100 от тях са продадени. Маси с важните години в моя живот 1963, 1989 и 2008 са продадени на специални цени от 200 евро за място.

- Когато се разхождате по „Витошка", случвало ли се е ватманът на трамвай номер 7 да ви махне с ръка?
- Това е страхотно. Винаги го правят колеги от миналото или такива, които сега са назначени. Някои спират да ми стиснат ръката, докато пътниците ми махат отвътре. Хората ме обичат, чувствам се като Тодор Живков понякога.

- Има ли случки в „Момче за милиони", които са свързани с този период от живота ви. Правили ли сте секс в трамвай?
- Бях толкова красив, че ме сваляха и мъже, и жени. Униформата ми стоеше така секси, че неприлични предложения съм получавал безброй. Някои от тях съм приемал, за да ги превърна в прилични до сутринта.

- Коя е най-смешната клюка за Евгени Минчев?
- Че съм руски шпионин.

- Винаги сте заобиколен от красиви жени, за което ви завиждат много мъже в България. Някоя от тях влюбвала ли се е във вас, изявявала ли е желание да правите секс?
- Правил съм секс с много привлекателни жени. Някои от тях са известни. Други безумно богати. Някои, на които съм коментирал роклите, не ми говорят. Други, на които съм купувал рокли, искат и автомобили. Трети, на които съм свалял роклите, искат брак с мен...

- В книгата има ли описани отношенията ви с Емил Димитров и Васил Андреев?
- С Емил Димитров и Васко Андреев се запознахме през 70-а година. Всичко съм описал в книгата, без да е спестена нито една реакция. Имаше случай, когато Васко ме целуваше, но какво означава една целувка между мъже - Берлускони постоянно го целуват.

- Гласувате ли на избори?
- Само веднъж през 90-а година. Пуснах бюлетина за БСП, но оттогава не се меся в политиката, защото не разбирам от нея.

- В книгата си пишете и за Бойко Борисов. Откога се познавате с кмета на София?
- От времето, когато още не беше и охрана на Тодор Живков. Тогава Бойко беше слаб, с много коса, с много брада, достъпен и внимателен. Сега погледът му бяга по стените и паркета. Соломон Паси също вече хвърчи нависоко. А беше време, когато не излизаше от квартирата ми. Идваше с Бинка Пеева, с която се ожениха по-късно.

- Какво е мнението ви за бившия светски лъв и настоящ клиент на прокуратурата Валентин Димитров-Топлото? Каква е истината за връзката му с манекенката Елена Тихомирова?
- Аз запознах Вальо Топлото с Тихомирова. Той, сиромашкият, по партита стоеше като посаден гвоздей, не знаеше какво да прави. Беше много плах. После Топлото и Тихомирова продължиха да се виждат. Дори на първата им среща в един ресторант аз отидох с Елена, защото и тя се притесняваше.

- Стихна ли войната ви с Дим Дуков заради изказването му, че като малък сте ходили до тоалетната, която е на 15 метра от къщата?
- Дуков също е описан в книгата. Нещата тръгнаха от това, че Кадри беше приятел на Дуков, а после се пренесе у нас. Дуков е софиянче, с голямо самочувствие. Джордж Буш също не е роден в София, но управлява света. На господин президента сигурно му се налагало да ходи в двора по нужда, като е бил малък, но сега живее в Бояна. Нека да не гледаме клозетите на хората, да им дадем възможност да еволюират.