"Войната е опиат", който прибра "Оскар" за най-добър филм, отива на съд. Лентата беше замесена в редица скандали през последните дни.

Миналата седмица сержант Джефри Сървър обяви, че ще съди авторите, тъй като се разпознал в един от главните герои.

Американецът твърди, че е участник в много от описаните във филма случки и дори бил измислил израза The Hurt Locker (оригиналното заглавие на филма).

От разпространителската компания "Съмин ентъртейнмънт" обявиха, че хората и случките във филма са плод на въображението на сценариста Марк Боул, който очевидно добре се е справил със задачата си да опише ежедневието на войниците в Ирак. Всъщност Боул е бил военен кореспондент в Ирак и е бил прикачен към екип сапьори.

Той описва събраните впечатления първо в обширен репортаж за сп. "Плейбой", който впоследствие става основата на сценария.

Единият от продуцентите на "Войната е опиат" - Никола Чартие, също заформи интрига около "Оскар"-ите. Той не беше допуснат до церемонията, тъй като броени дни преди събитието изпратил няколко писма до членовете на филмовата академия, с които ги моли да предпочетат "Войната е опиат" "пред филма за 500 млн. долара" - намек за "Аватар", който също беше с девет номинации, но спечели едва три награди.

Киноспециалистите твърдото са на мнение, че е недопустимо върху тях да се оказва подобен натиск.

На 82-рата церемония по раздаването на престижните отличия за първи път жена взе наградата за режисьор - Катрин Бигалоу гушна статуетката за "Войната е опиат".

Основният й конкурент - Джеймс Камерън, който е неин бивш съпруг, след като чу кой е победителят, стана да я поздрави и я хвана на шега за гушата.

източник: БЛИЦ