Вчера вечерта в "Савик одиториус" в Санта Моника бяха връчени наградите "Изборът на критиците" (Critic's Choice awards).

Големият печеливш на вечерта бе филмът "Slumdog Millionaire", които взе цели пет награди.

Лентата се основава на историята на Джамал Малик, който е осемнадесет годишен сирак от бедните квартали на Мумбай, който е на един въпрос от спечелването на 20 милиона в индийския "Стани богат ". Последният въпрос обаче ще бъде зададен на следващият ден. Същата нощ полицията го арестува по подозрение за измама.

"Slumdog Millionaire" беше отличен в категорията "най-добър филм", "най-добър режисьор" - Дани Бойл, "най-добър" сценарий - Саймън Буфой, "най-добър изгряващ актьор" - Дев Пател и "най-добър композитор" - Ей Ар Рахман.

Посмъртно награда за "най-добра поддържаща роля" бе присъдена на актьора Хийт Леджър, който почина от свръхдоза лекарства, през изминалата година. Наградата Леджър получи за изпълнението си на Жокера в "Черният рицaр", отличието прие режисьорът на филма - Кристофър Нолън.

Шон Пен бе отличен като най-добрия актьор за 2008 г., за филма си "Milk".

Най-добрите актриси, според критиците, са две. Това са Ан Хатауей за "“Rachel Getting Married" и Мерил Стрийп за "Съмнения" (“Doubt”), чиято премиера пред българска публика ще се състои на 30-ти този месец.

Награда за "най-добра поддържаща роля" спечели актрисата Кейт Уинслет, за участието си във филма "Четецът" ("The Reader"), чиято премиера за България ще бъде също на 30-ти януари.

Като "най-добър екшън" бе отличен филмът "Черният рицар", за най-добра комедия критиците избраха "Тропическа буря" ("Tropic Thunder" ), с режисьор и главен актьор Бен Стилър.

Снимки:  Getty Images / Guliver