Конкурсът, който ще определи кой наш изпълнител да представлява България на Евровизия догодина, навлезе във вторият си етап и в него се включиха 38 нови песни.

На 20.12.2008 год. Селекционната комисия ги прослуша, заедно със заявените и вече видяни от първия етап - 35 песни и допусна до полуфинала още 9 песни, както изисква регламентът.

Селекционната комисия направи следния избор:

1. „ILLUSION", КРАСИМИР АВРАМОВ
2. „IT`S NOT RIGHT", НОРА
3. „РАЗСТОЯНИЯ", група „МОТО"
4. „DON' T KISS FOR MONEY", САХАРА
5. „НЯМА ВРЕМЕ", ДАНИ МИЛЕВ
6. „CHANCE TO LOVE YOU", JuraTone feat. LADY B
7. „READY FOR LOVE", IVELINA
8. „RING THE BELLS", ВЕСЕЛА БОНЕВА - VESSY
9. „EVERLASTING LOVE", СТЕФАН ДОБРЕВ

От първия етап зрителите избраха 9 композиции, които отиват на полуфинала на Българската песен в Евровизия 2009. Той ще се проведе на 24 януари 2009 година в зала 2 на НДК. Най-много гласове от зрителския вот получиха песните:

1. „ИМАМ ТВОЕТО ИМЕ", ДЕЯН ДЖЕНКОВ
2. „ДОКОСНИ МЕ", ИСКРА И МИША ИЛИЕВ
3. „LET`S SPREAD LOVE", ВГ „ПРИМА ВИСТА"
4. „ДАЛЕЧЕН СВЯТ", ПЛАМЕН ПЕНЕВ
5. „ЯСНО СЛЪНЦЕ", ГЕРГАНА ДИМОВА
6. „С ТЕБ", ЕМИЛИЯ ВАЛЕНТИ
7. „DON`T LOOK FOR ME", ТЕДИ СЛАВЧЕВА feat. Тeни & Ива
8. „СЕНКИ", „ЗОНА"
9. „GET UP", СТЕФАН ИЛЧЕВ


Максималното времетраене на песните е до 3 минути. Всяка секунда отгоре дисквалифицира автоматично песента. Изпълнителите пеят на синбек на полуфинала и финала на конкурса. Предоставеният синбек на песента, не трябва да съдържа никакви вокали или вокални имитации.

Всяко изпълнение може да включва максимум 6 човека - изпълнители на сцената.

На 21 февруари 2009 година в зала 1 на НДК ще се състои финалният кръг на конкурса и в него 12 песни избрани от зрителите ще бъдат изпълнени на живо. След представянето на последната песен, в продължение само на 15 минути зрителите ще могат да гласуват чрез обаждания и sms-и за песента, която да представи България на „Песенния конкурс на Евровизия 2009" в Москва.