Албумът на Адел "21" оглави класацията на най-продаваните албуми в света през 2012 г. за втора поредна година.

Албумът, издаден през януари 2011 г., е бил продаден в 8,3 милиона копия миналата година, съобщи Международната федерация на фонографската индустрия. Най-продаваният сингъл през 2012 г. е бил хитът на Карли Рей Джепсън ''Call Me Maybe'' с 12,5 милиона продадени копия.

Общите приходи от музика са нараснали с 0,3% до 16,5 милиарда долара. Това е първата година на растеж в музикалната индустрия от 1999 г. Приходите от дигитални продажби са се увеличили с 9% миналата година и сега възлизат на 34% от общите приходи.

Адел изпреварва албума на Тейлър Суифт Red с около три милиона копия. На трето място и четвърто място е групата One Direction с двата си албума Up All Night и Take Me Home с 4,5 милиона и 4,4 милиона копия.

Хитът на Готи Somebody That I Used To Know е вторият най-продаван сингъл в света с 11,8 милиона копия. Песента на Сай Gangnam Style и постигнала продажби от 9,7 милиона копия, а песента на Фън We Are Young следва с 9,6 милиона копия.

Продажбите от сваляния на песни от интернет представляват около 70% от общите дигитални приходи от музика. Макар музикалната индустрия да показва признаци на възстановяване, Международната федерация на фонографската индустрия съобщи, че все още има "големи препятствия за преодоляване, за да се отключи огромният потенциал за допълнителен растеж", пише БГНЕС.