Аделина Радева е новата екранна партньорка на Георги Любенов в централната емисия на новините на БНТ.

Тя пое щафетата от Радинела Бусерска. До момента зрителите познават Аделина като водеща на новините в сутрешния блок „Денят започва”. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури. Печели стипендия и заминава за Атина.

Работи като международен редактор в гръцката телевизия „Антена”. Отразявала е за БНТ и ситуацията на границата ни с Гърция при блокадата на фермерите, както и сблъсъците и митингите по площадите на Атина срещу икономическата политика на правителството. Автор е на два документални филма за кризата в Гърция.

По време на снимките на последния филм тя и операторът Огнян Колчаков бяха нападнати от гръцки неонацисти.

- Ади, как се чувстваш като водеща на централните новини „По света и у нас”?


- Каквото и да си мислил, че знаеш и си правил в телевизията досега, в момента, в който застанеш като водещ на новините в 20 ч., се връщаш в първи клас. Поне при мен така се случи и така се почувствах. Без това да означава, че не изпитвах и удоволствие от работата си. Откакто имам съзнателен живот, гледам централната новинарска емисия в 20 ч, след Сънчо.

- Как те посрещна партньорът ти Георги Любенов?

- Изключително радушно. Преди това само веднъж сме се засичали, на един 24 май, и нямахме много опит заедно. От самото начало изглеждаше, че ще бъде много лесно и приятно да работя с него. Така и се получи.

- Ще разкажеш ли какви са разликите между новинарката и пътешественичката Аделина Радева?


- Много обичам да пътувам и да снимам. Където и да съм обаче, в куфара ми винаги има обувки с високи токчета. Не че ги използвам в ежедневието, но някак си се успокоявам, когато са там.

- Всеки пътешественик има любими места. Кои са твоите?


- Като турист ми беше адски интересно в Ню Йорк. Там хората се поздравяваха по улиците. Вървиш из Сентръл парк, срещаш непознати в този космополитен град, от които очакваш, че ще те смачкат, а те те поздравяват. Там никой не мисли за другия като за заплаха. Това много ме шокира. В приятния смисъл на думата. Иначе никаква дестинация не бих отказала.

- Дори и на Северния полюс?


- Навсякъде бих тръгнала, но предпочитам да съм на юг. Чисто физически ми понася повече топлото. Много искам да отида в Индия. Сериозна държава като история и философия. Изкушават ме и места с военни конфликти. Досега не съм била на такива, но си представям, че е изключително силно от журналистическа гледна точка.

- Дълги години си работила в гръцката тв „Антена”. Как ще коментираш ситуациите, докато снимаше протести в Атина?


- Гърците живяха назаем през последните години, нямаха финансови проблеми, каквито ние изпитахме в годините на прехода. При тях тепърва предстои да се осъзнаят размерите на краха и да плащат за похарченото досега.

А на въпроса за нападението от неонацисти. Снимахме, бях спокойна, защото имаше много полиция. Казвах си: “В никакъв случай тук не може да стане нещо”. Около нас имаше и колеги от други телевизии. Изведнъж обаче изскочиха тези хора и стана страшно. Първото, което ми дойде наум, беше да им кажа, че съм от гръцка телевизия, за която работех дълги години. Повярваха ми, макар да държах микрофона, на който пишеше БНТ. Опитах се да ги излъжа да ми върнат касетата, която бяхме заснели с оператора Огнян Колчаков. Те обаче я счупиха.

След унищожената касетата мислех, че ще посегнат и на камерата.

- Какво казва съпругът ти - режисьорът Борис Радев? Имате и син на три годинки и половина.

- Подкрепя ме. В едно съжителство е много важно всеки да уважава интересите на другия.

- Суеверна ли си по отношение на семейството. Знае се, че не показваш снимки на малкия си син?

- Не става дума за суеверие. Решенията да си публичен, да се появяват твои снимки и твои мнения идва в по-зряла възраст.

- Ако синът ви един ден реши да стане журналист или режисьор, как ще реагирате?


- Очарована ще бъда каквото и да направи. Стига да го направи като хората, със сърце, и да го видя, че има талант.

Източник: в. "Монитор"