Един 17-годишен млад български режисьор има желанието да представи пред публика реалността в българските училища по един малко по-различен начин със своя късометражен филм “М”.

Лентата може да се похвали с блестящ актьорски състав – Койна Русева и Антоний Аргиров, кактo и младите и талантливи Самуил Гълъбов и Калоян Минев. Филмът е заснет в 164-та Испанска езикова гимназия и засяга една от най-актуалните теми сред учениците – пристрастяването на тинейджърите към мобилните телефони и агресията в училище. Премиерните прожекции на “М” са на 18-и и 19-и ноември 2017г., от 19.00ч и 19.30ч в културен център G8.

Идеята на 17-годишния режисьор Слав Велков, който е ученик от Американския колеж в София, идва като наблюдение върху навиците на повечето младежи на неговата възраст – те дотолкова са зависими от мобилните си телефони, че повечето им действия са провокирани от комуникациите във Facebook, Snapchat, Instagram и т.н. Тинейджърите приемат, че ако не е “постнато” във “фейса”, значи не се е случило.

Историята на филма е за 17-годишния Алекс, който е изключен от престижното училище, в което учи. Но му е дадена втора и последна възможност да се върне обратно – ако успее да мине сложен изпит по математика с отлична оценка. Но Алекс, повлиян от коварния си смартфон, се опитва да корумпира учителя по математика. После идват и последствията...

Сюжетът се развива като комуникация между Алекс, тинейджър в 10-ти клaс, и неговият виртуален двойник в мрежата – Капитан М. Те непрекъснато водят диалог помежду си, като Капитан М, който “живее” в мобилния телефон, изцяло командва и мотивира действията на Алекс. Противоречието между двамата показва колко много младите хора са повлияни от “мнението в мрежата” и с поведението си се опитват на бъдат “cool” и да са различни. Идеята на режисьора е да покаже, че всъщност тинейджърите са “роби” на телефоните си и понеже мнението и поведението в мрежата се е превърнало в стандарт, вече всички са еднакви. В мрежата вече няма индивидуалност, всеки копира и се влияе от някой друг, което води до промяна на поведението и доста често до лоши действия в реалния живот. Лошите постъпки са станали “cool” и който не ги следва чисто е смятан за “тъпак”.

Във филма няма цензура – използвани са типичните за тинейджърите жаргони и “лафове”, като целта е да се покаже реалността, формата на общуване и крайностите в мислите и поведението героите.

Филмът е предназначен, както за тинейджърите, така и за родители и учители, които ежедневно се сблъскват с подобни проблеми. Всеки може да направи своя извод и съответно избор. Фейсбук страницата на филма можете да видите тук: facebook/MTheShortFilm