На 3 юни в НДК, в рамките на Пролетния базар на книгата, ще се състои среща-разговор с бележития турски писател Ахмед Юмит.

В дискусията ще вземе участие Йорданка Бибина, преводач на романа „Паметта на Истанбул“, издаден от „Колибри“ през февруари тази година.

Майсторска смесица от криминален сюжет и пътешествие из историята на вечния град, романът разпали интереса на българската публика към творчеството на утвърдения автор. През 2010 г., когато е публикуван за пръв път, „Паметта на Истанбул“ предизвиква неочаквано оживление на турския литературен пазар - само за три седмици от него са продадени двеста хиляди екземпляра. Ахмед Юмит с лекота въвлича читателите в интригата на един уникален исторически трилър, осеян с препратки към легенди, митове и факти от миналото на великия мегаполис.

Освен „Паметта на Истанбул“, ще бъде представен и последният роман на турския писател, преведен на български - „Дервишката порта“, издаден от „Сиела“. Срещата се осъществява със съдействието на Посолството на Република Турция в София. Специален гост на събитието ще бъде г-н Джамал Текканат.

Събитието ще се проведе на 3-ти юни в 18.00 часа в НДК, полуетаж Изток (от главния вход наляво). Модератор: Амелия Личева; превод от турски: Алина Караханова.