През почивните дни на 77-годишна възраст, след продължително боледуване почина актьорът Илия Раев – директор на Драматично-куклен театър „Васил Друмев Шумен”.

Илия Раев бе директор на Шуменския театър от 2008 година. Той е роден на 23 февруари 1940 година в Шумен. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Желчо Манджаджиев.

Работил е в Драматичния театър в Хасково от 1964 до 1967, а след това в Драматичен театър „София“ до 1990 г. След това преминава в Малък градски театър "Зад канала".

Илия Раев е участвал във филмите „Борис първи: Покръстването и слово за буквите”, „Опасен чар”, Маргарит и Маргарита”, „Огледалото на дявола” и много други. Последното му превъплъщение на малкия екран бе в сериала „Седем часа разлика”.



Дъщеря му Алекс Раева написа топли думи за него:

"На добър път, Татко!

Благодаря ти за уроците.
За правилния път, който ни показа. За повишаването на тон и искрената любов, която ни даваше в правилните моменти. Благодаря ти, че ни научи да обичаме без страх, да сме смели, честни и добри, дори да ни мачкат!
Благодаря ти за чувството за хумор, което наследихме от теб.
Благодаря ти, че ни направи хора, които да не ги е срам от делата им!
Благодаря ти, че ни направи като Теб...
Ще продължим пътя ти, а ти се настани удобно на небесния си трон и бъди спокоен...нищо не свършва с материалния ни път на тази земя. Винаги ще си в сърцата ни и мислите ни.

Обичам те, Татко!"