Александра Раева не е от хората, които могат да правят или ядат нещо само защото е модерно.

Затова дълго време била скептична към йогата, докато един ден сама не достигнала до нея. По същия начин подхожда и към храненето. Запалила се по смутитата и суперпродуктите не защото са на мода, а защото попаднала на документален филм за вредите, които храната може да нанесе върху организма, и за ползите от консумацията на течна храна.

Гледала го преди около 3 години и оттогава всяка нейна сутрин започва със здравословно смути, в което слага каквото има в хладилника. Често използва спанак например. За кана от един литър слага една шепа бейби спанак, манго, 200 мл прясно изцеден портокалов сок и малко чия - на върха на лъжичката.

“Не е нужно чията да се кисне предварително, достатъчно е, след като се смели, смутито да се остави за 5 мин, за да набъбне чията и да активира полезните си свойства. Може да се сложи всичко - спирулина, пшеничени трици, годжи бери, магданоз, мед, лайм – каквото имам. Всеки път става различно в зависимост от продуктите”, казва Алекс Раева.

Тя обича да готви и намира време да го прави често. Половинката ѝ – диджей Дончо, се включва предимно в консумацията, но и самата Александра е от кулинарите, които не обичат някой да им помага в кухнята. Често той я отменя в приготвянето на закуската.

Любимите ястия в нейния кулинарен репертоар се приготвят с не повече от 3-4 продукта. Затова тя не обича много българската кухня, а набляга на италианската и на морските храни.

“Но това, че едно ястие се приготвя с малко продукти, не го прави лесно. Невинаги е така. Ето например едно телешко месо, при което има толкова тънкости. Не е проста работа. Още повече че хората, които ядат телешко, обикновено разбират и са много критични. Един приятел има ресторант за телешко месо и ме открехна на някои основни трикове”, казва още Александра. Най-често тя приготвя телешки стекове на тиган, като ги запечатва в масло за кратко, защото ги харесва почти алангле. “Важно е, като се сложи месото от едната страна, да не се мести. Изчаква се 3-4 минути и чак тогава се обръща, за да се запазят соковете”, обяснява тя.

След като извади месото от съда, в него сипва малко червено вино, кубче бульон – най-добре да е от биомагазин или домашен, малко сол и черен пипер. Редуцира до сгъстяване и залива стековете, които през това време “почиват”. “В началото е по-трудно, никой не знае колко точно да пече стека. Затова препоръчвам да се опитва”, казва още водещата.

Тя наследила кулинарните заложби от майка си, но с времето ги доразвила в посоки, които ѝ допадат. Никога например не би “похабила” хубав телешки стек в гозба с много зеленчуци и подправки. Предпочита да смесва по-малко вкусове, за да се усещат.

Вечер яде предимно месо със салата или някаква морска храна – например любимите ѝ скариди. Казва, че е чревоугодник, но за да не личи, тренира всеки ден на тавана си. Превърнала е помещението в малка спортна зала и спортува по специална тримесечна програма - P90X, като всеки ден прави различни упражнения. Един ден - йога, на другия кикбокс, на третия лицеви опори, коремни преси и т.н. И все пак се стреми да не прекалява с нищо, дори със скаридите.

“Изяждах огромни количества - почти всеки ден си купувах с идеята, че това е морска храна и от нея не се пълнее. Но се оказа, че скаридите повишават холестерола. Така че има много полезни неща, които не са полезни, ако се прекалява с количеството. Наскоро научих например, че това важи и за сока от магданоз.

Не бива да се пие повече от 50-60 мл на ден, защото това е много силен продукт, който може да бъде и вреден”, обяснява Александра Раева.

Съвсем скоро тя ще е още по-осведомена относно вредите и ползите от различните храни. Ще знае още повече рецепти и трикове в кухнята. Защото става лицето на нова социална мрежа за готвене. Нещо като фейсбук, само че за професионални готвачи, любители, та дори и за чревоугодници.

“Интернет предаване с много интересни личности – професионалисти в различни сфери. Аз ще се явявам техен домакин, ще ги посрещам и ще научавам нови неща за готвенето. Самата платформа ще дава лесен достъп на всички, хората ще качват свои рецепти, ще си помагат помежду си, ще участват в различни конкурси, свързани с даден продукт, като ще ни гостуват и потребители от платформата. Казва се “Вкуснотийки” – това е един много стар сайт за рецепти, който обаче сега ще стартира наново с ново лице и програма, изцяло обновен от мненията и нуждите на потребителите”, разказва Александра. Поканил я да участва неин близък, който се заел с обновяването на сайта преди повече от година. В началото била леко скептична към идеята, защото не знаела дали е достатъчно подготвена за такова предаване.

“Но аз в крайна сметка няма да бягам много от амплоато си, ще съм домакин, водещ - лицето на един зрител, който иска да научи повече за кулинарията. Ще има рубрики, които мен лично много ме вълнуват - за здравословното хранене, веган и други видове кухня, както и любимите ми смутита”, добавя още водещата.

Сайтът е почти готов, но хората, които работят по него, са перфекционисти и искат да го покажат на потребителите едва след като и финалният вариант мине всички необходими тестове и те се уверят, че платформата е изцяло в полза на кулинарната общност в България. “И аз самата вече нямам търпение, но от това, което съм видяла - знам, че си заслужава чакането”, добавя с голям ентусиазъм Алекс