С батална сцена за освобождението на Пиринска Македония започва пилотният епизод на „Дървото на живота”, който тръгва по TV7 на 3 март.

Гърмежи от топове и пушки, използвани в арсенала на Балканската война, огласиха столичното кино, в което се състоя предпремиерата на историческата сага.

„Не съм се вълнувал така от дете. Този сериал прерасна от проект в кауза за нас. Припомня ни, че в моменти на криза винаги можем да потърсим опора в миналото, защото сме народ с велика история и имаме поводи да се гордеем”, изповяда се с треперещ глас пред журналисти продуцентът Евтим Милошев.

Специално за продукцията са създадени над 120 костюма, а антикварните мебели са внесени от Италия, Германия, Франция и Австрия. Сюжетът проследява съдбата на аристократичното семейство Вълчеви от Освобождението до наши дни. Негов стожер е Асен (Йосиф Сърчаджиев) – патриот, благодетел и предприемач, стопанисващ фабрика, имение и бирария във Видин. Единствената му дъщеря Бела (Койна Русева) е акушерка, но по ирония на съдбата безплодна. Синовете му Панто (Владо Карамазов), Христо (Башар Рахал) и Илия (Моню Монев) са бохем с безскрупулни амбиции за печалбарство, юрист и кръчмар с физически недъг.

Революционният дух и идеализма на Асен носи само офицерът Йордан (Христо Шопов), който е и негов любимец. Героят на Йоско умира малко след като изчита манифеста на независимостта, а кончината му тласка Вълчеви към разцепление за наследството.

Дразгите ще се завъртят и около забранената любов на Йордан с туркинята Азра. Екранното изкушение за Христо Шопов идва с теменужения поглед на дебютантката Александра Лопез. В реалността възпитаничката на Иван Добчев топли фотограф и не дава телефонния си номер на улегнали ухажори.

На снимачната площадка обаче души с голи ръце предразсъдъците към етническите различия в любовта и поднася сърцето си на тепсия на Шопов.

„Тя е интровертна и обрана, защото ислямът го налага, но в същото време е борец и отстоява чувствата с цената на всичко”, разказва красавицата с гватемалски корен.

Голяма част от каста на сериала уважи предпремиерата в семеен формат – Теди Духовникова, която ще видим като фаталната Божура, дойде с дъщеря си, Евтим Милошев не се отдели от музата си Христина Апостолова, а Луиза Григорова (палавата прислужница Яна) трамбова червения килим под ръка с майка си Ивет.