Грандиозен концерт на оперната дива Александрина Пендачанска представя НДК на 2-ри декември от 19:00 часа в Зала 1. 

Събитието ще даде началото на Новогодишния музикален фестивал (НМФ), който НДК организира за 29-и път.

С концерта се открива 29-ото издание на Новогодишния музикален фестивал (НМФ). В програмата е включено най-доброто от репертоара на голямата певица, в съпровод с оркестъра на Държавна опера - Пловдив и гост-диригент италианката Сперанца Скапучи.

За най-големите ентусиасти билетите вече са в продажба - на касите на НДК, като до 15 септември те са на специални промоционални цени от 10 до 30 лв. Предвидени са и намаления за ученици и студенти.

„За първи път в средата на лятото НДК пуска билети за най-впечатляващите си концерти от афиша на Новогодишния музикален фестивал”, споделят организаторите. Програмата на 29-ото издание е напълно готова и специално за най-запалените меломани се предлагат билети на пакетни преференциални цени за три от концертите в зала 1.

ПОВЕЧЕ ЗА АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДАЧАНСКА

Пендачанска е родена в София в семейство на известни български музиканти. Започва да свири на пиано от 5-годишна и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Неин вокален педагог е майка й – международно признатият сопран Валери Попова. Прeди 27 години Александрина Пендачанска дебютира в София. Българското сопрано, с успешна кариера на световните сцени е почетен член на Софийската опера. През 2013 г. е удостоена с наградата „Златен век" на Министерството на културата и „Кристално огърлие" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В момента Пендачанска е в Америка за участие в емблематичната си роля на Саломе в операта “Санта Фе”. Преди концерта си в НДК на 2 декември, тя ще пее в „Коронацията на Попея” в Theater an der Wien, Opera Seria в Брюксел La Monnaie и „Мефистофел” (Маргарита) в Баден Баден.

ПОВЕЧЕ ЗА СПЕРАНЦА СКАПУЧИ

Скапучи е вече утвърдена на международната сцена като един от най-разнообразните и динамични нови диригенти. Възпитаник на „Джулиард скул” в Ню Йорк и консерваторията „Санта Чечилия” в Рим, тя е работила като корепетитор във Виенската държавна опера и като диригент в Ню Йорк сити опера, Лирик опера и Оперния театър в Чикаго, операта “Санта Фе” и др. Била е асистент на Джейм Ливайн и Рикардо Мути за поставки в Метрополитен опера, работила е шест години за фестивала в Глайнбърн с имена като Владимир Юровски, Уилям Кристи, Чарлз Макерас и др. Била е асистент на Рикардо Мути за неговия фестивал в Залцбург и за различни негови продукции. Сперанца Скапучи е блестящ пианист и активен корепетитор. Свирила е в Карнеги Хол и Алис Тъли Хол в Линкълн център, Музикферайн във Виена и др.



ПОВЕЧЕ ЗА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

НОВОГОДИШНИЯТ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ в НДК е създаден през 1986 г. по подобие на Музикалните празници във Виена – от големия български диригент Емил Чакъров (1948-1991) - ученик и асистент на Херберт фон Караян. Фестивалът се провежда ежегодно и е обичано, и посещавано събитие от столичани и гости на София. Особено очакван е празничният новогодишен концерт на 1 януари, който се излъчва на живо по БНТ от 18:30 до 20:00 часа през всички години от съществуването си.

Целта на НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ е да представя актуалните международни тенденции в музиката, новите имена на световния концертен подиум, както и да образова, и привлича все повече млади хора. През годините в програмата на НМФ са участвали някои от най-изявените български и световни изпълнители.

Очаквайте скоро информация и за другите концерти от програмата на НМФ, които ще имат предварителни продажби на касите на НДК!