Морално или не е правото на избор да да отнемеш собствения си живот, когато знаеш, че болестта ще ти го вземе така или иначе?

Върху този въпрос се фокусира шведската актриса и носителка на „Оскар“ Алисия Викандер в продуцентския си дебют „Еуфория“.

Звездата, която доби популярност в „Момичето от Дания“, изпълнява и една от главните роли във филма, режисиран от Лиса Лангсет, а сюжетът се върти около екранната й сестра (Ева Грийн), която вече е взела решението да прибегне до евтаназията.

Двете имат на разположение близо седмица, за да заздравят роднинската си връзка, а времето си оползотворяват като пътешестват из Европа. „Историята се крои от около четири години. Когато се видях с Лиса, вече знаех, че искам да продуцирам. Бях създала компанията си заедно с бизнес партньора ми Чарлз Колиер.

Лиса ми разказа за филма, който подготвя и несъмнено исках да стана част от него“, призна Викандер по време на кинофеста в Торонто преди дни. Това е третият път, в който актрисата и режисьорката се сработват на големия екран след Pure (2009 г.) и „Хотел“ (2013 г.)

Междувременно Викандер ще забие токче в българския киноафиш само след броени дни с „Треска за лалета“. През пролетта на следващата година пък ще я видим в култовата роля, наследена от Анджелина Джоли – Лара Крофт.