Американски учени изненадващо съобщиха, че умерената консумация на алкохол има положително влияние върху продължителността на живота.

Резултатите от изследването, проведено от екип специалисти от Университета в Тексас, показват, че хората, които в зряла възраст пийват редовно по едно-две питиета, живеят по-дълго от тези, които прекаляват с алкохола или изобщо не пият, пишат от .

В проучването участвали 1824 души на възраст между 55 и 65 години и всички употребявали алкохол през последните 20 години.
42% от тези, които злоупотребявали със спиртните напитки, били изложени на по-голям риск от фатален край в следващите 20 години, в сравнение с тези, които пиели умерено.


В същото време обаче 49% от участниците в изследването, които изобщо не близвали алкохол, също били изложени на по-голям риск от внезапна смърт.

Специалистите подчертават, че последното се дължи до голяма степен на факта, че хората, които не пиели изобщо алкохол, често злоупотребявали с него в младежките си години.

Оптималното количество алкохол на ден е 50 милилитра концентрат или 2 чаши вино или бира.

Освен това роля в продължителността на живота имали и фактори като здравословната диета, редовния спорт и тютюнопушенето.