Амал Клуни, известен британски адвокат и правозащитник, ще е гостуващ преподавател от пролетта в Школата по право към Колумбийския университет.

Това са съобщили от университета, базиран в Ню Йорк, предаде агенция Ройтерс. През пролетния семестър Амал Клуни, съпруга на холивудската звезда Джордж Клуни, ще изнася лекции за защита на правата на човека.

Самата Амал, която работи в Лондон, е казала, че за нея е чест да преподава в учебното заведение. "Очаквам с нетърпение да се запозная със следващото поколение правозащитници, учещи тук", казва тя.

Родената в Ливан 37-годишна юристка може на много хора да е по-позната като съпруга на Джордж Клуни, за когото се омъжи на пищна церемония в Италия миналата година. Тя обаче може да се похвали със забележителна кариера като защитник на човешките права.

Нейното семейство напуска Ливан, когато тя е на 2 години, и се установява в Лондон. Амал е учила в Оксфордския и в Нюйоркския университет. Тя е адвокат на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, била е съветник на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, когато е назначен за специален посланик по сирийските въпроси.

Сега защитава един от съдените в Египет журналисти на "Ал Джазира".