Американка разтуптя патриотично сърцата на всички, които са гледали “Добре дошъл в България” в “Шоуто на Слави” в понеделник.

На перфектен български блондинката от Вашингтон Линдзи Соултсгивър изрецитира баладата “Хаджи Димитър” така емоционално, че дори хитроумните шегички на Слави секнаха. Към последния куплет и тя едва не се разплака, а гласът й трептеше.

Минути по-късно тя разби и сценаристите с убийствено смешен виц за Пена и Вуте, както американката прекръсти популярния шоп от пиперливите анекдоти. Така Линдзи си извоюва отлични оценки от всички членове на журито и се нареди на първо място във временното класиране. В генералното е втора.

Резултатът я приближава все повече до голямата награда в конкурса, който не е изкопиран отнякъде, а си е авторски за “Шоуто на Слави”. С малко повече късмет Линдзи може да се сдобие с къща във възрожденски стил в с. Драганово, близо до Велико Търново. Уникалният приз за чужденеца, който най-бързо ще се превърне в българин, е с площ 100 кв. м и декар и половина дворно място. Победителят ще се радва още на кладенец и лятна къща.

Оказа се, че “Хаджи Димитър” не е любимото стихотворение на Линдзи. “Много повече харесвам творчеството на Иван Вазов”, сподели блондинката пред “Труд”. Често препрочитала одата “О, Шипка”. А “Под игото” било първото произведение на партриарха, което прочела още докато живеела в Америка. “Разлиствах романа на английски и много силно ме развълнува. Никога преди не бях попадала на толкова епично и емоционално литературно произведение”, казва Линдзи. За да се подготви за живота в България, американката изчела един куп родни книги. Любимите й са съвременни творби като “Мисия Лондон” на Алек Попов и “Крадецът на праскови” от Емилиян Станев.

Линдзи попаднала у нас като доброволка от Корпуса на мира. Въпреки че мисията й трябвало да продължи само 2 г., дамата предпочела да остане за още 2... и така вече 6 лета. Задържала я любовта. В Кюстендил блондинката срещнала съпруга си, който следва право. Днес тя живее там заедно с цялата му българска фамилия. И не мечтае да се премести в по-голям град, въпреки че дълги години е живяла и работила в Бостън и Вашингтон. Нито пък й се иска да се връща в Щатите. “Кюстендил е много спокоен и приятен град. Черешите там са страшно вкусни”, споделя Линдзи.

Доброволческият й дух не я е напуснал и днес. В момента тя работи за фондация, която се занимава със създаването на алтернативни социални услуги за деца, личности с увреждания и хора в неравностойно положение. Линдзи сподели пред “Труд” вярата си, че в България предстоят големи промени, особено в социалната сфера. Затова е избрала да работи за организация, чиято философия е, че големите институции за изоставени деца вредят на развитието им и трябва да се намерят алтернативни начини за отглеждането им при домашни и близки до семейната среда условия.