Авторът на късометражната анимация „Сляпата Вайша” Теодор Ушев е първият българин, получил покана да се присъедини към семейството на Американската филмова академия.

Като такъв от следващия награден сезон той ще има право да даде гласа си за в определянето на наградите „Оскар”. „Вече ще можете частично да ме обвините, ако любимият ви филм не спечели Оскар следващата година”, намигна кинодеецът в социалните мрежи.

Ушев е сред рекордните 774 нови попълнения на филмовата академия. Те са представители на 57 различни страни, а сред по-известните лица, са Кристен Стюарт, Крис Прат, Дуейн Джонсън-Скалата, Ел Фанинг, Гал Гадот, Бети Уайт, Зоуи Кравиц, Крис Хемсуърт, Марго Роби и режисьора на „Лунна светлина” (титулуван като най-добър филм на тазгодишните оскари – б.а.) - Бари Дженкинс. От Академията припомнят, че ще стане ясно колко ще са новите членове на институцията, след като всеки от поканените даде официалния си отговор.

Ако приеме, Ушев ще може да гласува за победител във всички категории на наградите, чийто номинации ще бъдат предварително оповестени от съответните актьорски, режисьорски и т.н. гилдии.

Обещание за промени в регламента за раздаването на квоти за членство, от Академията дадоха още в началото на миналата година, в разгара на скандала за „белите оскари”. Измененията ще целят двойното повишаване на претендентите от женски пол и представителите на малцинствени групи, като се очаква тенденцията да стане реалност до 2020 г. Сред плановете беше и затягането на критериите, с които са подбирани членовете на Академията. Въпреки това обаче за година имащите право на глас за престижните отличия са се увеличили от 6200 до 6687, показва проверка на „Монитор”.

Въпреки че не грабна заветния „Оскар”, Тео Ушев продължава да жъне успехи със „Сляпата Вайша”, вдъхновена от едноименния разказ на Георги Господниов. Сред последните бе канадското отличие „Ирис”. След номинацията си българският аниматор, базиран в Канада, получи покана за работа в големите студиа Dream Works и Sony Pictures, на които обаче той отказа. След церемонията на оскарите през февруари пък той обясни, че „вкусът на Академията не е най-доброто мерило за качество”.