Ан Хатауей произнесе своята първа реч в качеството си на Посланик на добра воля в програмата “ООН-Жени”.

За основна тема в своя монолог Хатауей постави семейни въпроси като родителството, правата на жените и проблемите с отпуска по майчинство.

Според нея, повече време за отглеждане на децата трябва да се предоставя както на майките, така и на бащите.

“В наши дни отпускът по майчинство, както и всяка друга политика на компаниите основана върху половата принадлежност, се превръща в златна клетка за жените – заяви актрисата. – Очевидно, че на жените се гледа като неефективни и нежелани служители. А пренебрегването на бащинството налага емоционални ограничения върху мъжете.”

Давайки за пример собственото си детство и баща си, който заради своята работа не бил в състояние да отделя време за семейството си, Хатауей коментира:

“Стереотипите, предполагащи че за дома и семейството са длъжни да се грижат единствено жените са дълбоко вкоренени. Те не само изострят дискриминацията на жените, но също така ограничават отношенията на мъжете със семейството – а това оказва силно негативно влияние върху децата. Защо продължаваме да подценяваме участието на бащите в отглеждането на децата и съответно – претоварването на жените в ролята им на майки, домакини и служители?”

Ан Хатауей стартира сътрудничеството си с ООН през юни миналата година. Международният ден на жената бе поводът за първата й официална изява след стъпването й в благородната длъжност. А както и повечето от останалите говорители и гости на ООН, Ан излезе на трибуната в рокля в ярко червен цвят, символизиращ борбата за полово равенство.