Американската актриса Ан Хатауей се извини на хората с увреждания заради ролята си във филма на Робърт Земекис „Вещиците на Роалд Дал“. Поста на тази тема звездата публикува в своя профил в Инстаграм. „Като човек, който наистина вярва в приобщаването и мрази жестокостта, аз трябва да се извиня за причинената болка. Моля за прошка“, написа актрисата.

Във филма ръцете на героинята й имат необичайна форма, дланите са с 3 пръста, което напомня реално съществуващата ектродактилна генетична аномалия на крайниците. В своето послание Ан Хатауей се съгласява, че този образ може да е обидил хората с аналогични физически особености, в това число и деца.

„Искам да кажа, че ми е мъчно за децата с аномалии в крайниците: сега, когато знам повече за това, обещавам да стана по-добра. Трябва да поднеса специални извинения на всички, които ги обичат така силно, както аз обичам своите деца: много съжалявам, че съм обидила семействата ви“, подчертава актрисата.

Филмът „Вещиците на Роалд Дал“ бе остро разкритикуван заради визуалната интерпретация на образите на главните героини. Британската плувкиня параолимпийка Ейми Марън изказа предположение, че подобно представяне може да повлияе отрицателно върху отношението на обществото към личностите с такива недъзи.