Носителката на Грами мецосопраното Ана Ибара в чувствен концерт под диригентството на Давид Хименес Карерас на 25 януари в зала „България.

Обичана заради „богатия си и широкообхватен“ глас, Ана Ибара става популярна не само с вокалните си качества, но и с неповторимата си артистичност. Ученик на Карл Остерайхер и племеник на Хосе Карерас Давид Хименес е добре познат на българските меломани от своите предишни гостувания .

Страстната испанка и виртуозният диригент представят програма с огнени шедьоври на Де Фая, Хименес, Бизе, Барбиер, Румски-Корсаков и Серано.

Билети на цени 20 и 10 лева може да закупите на на касата на зала „България“ и онлайн на

След оперния си дебют през 2000 г. като Дона Елвира в “Дон Жуан”, Ана Ибара има активна международна кариера. Носителка на престижни награди, сред които Premio Opera Actual заедно с Пласидо Доминго и наградата "Грами".

Тя е пее редовно в Gran Teatro del Liceu де Барселона, Teatro Real de Madrid, Канадската опера, Мариинския театър, La Monnaie в Брюксел, Английската национална опера, Хонконгската опера, Teatro Colón в Буенос Айрес и др..

Работила е с диригенти като сър Колин Дейвис, Яник Нец-Сегуин, Марк Минковски, Исус Лопес Кобос, Едуард Гарднър, Хосеп Понс, Хуанджо Мена, Франц Пол Декер, Бертран дьо Били, Енрике Мацола, Филип Етремонт, Пол Гудуин и Джеръми Рохър.
Репертоарът ѝ включва ролите наКармен, Далила (Самсон и Далила), великите роли на Верди като Америс (Aида) или Aзучена (Il Trovatore) и най-важните роли, написани от Стравински и Барток. Творческата ѝ биография включва и роли всветовни премиери на съвременни творби на Леонардо Балда, Ксавиер Монсалвате и др. Записавала е за Дойче Грамофон, Опус Арте, BBC, Dynamic и Naxos.

Роден в Барселона, Давид Хименес започва да учи пиано и композиция в Консерваторията в родния си град. По-късно специализира дирижиране във Висшето училище за музика във Виена при Карл Остерайхер и в Кралската академия за музика в Лондон при сър Колин Дейвис.

След дебюта си с оркестъра на Северногерманското радио в Хановер през 1994 той се изявява с едни от най-прочутите оркестри и солисти в зали като Royal Albert Hall в Лондон, Берлинската филхармония, зала Плейел в Париж, Konzerthaus във Виена, Suntory Hall в Токио, Carnegie Hall и Avery Fisher Hall в Ню Йорк. Дирижирал е Виенската, Лондонската и Мюнхенската филхармонии, Оркестъра на Париж и оркестъра на Миланската Скала, с участието на солисти от ранга на Йо Йо Ма и Антонио Менесес.

В момента е главен гост-диригент на Букурещката филхармония и диригент-лауреат на OrquestraSimfònica del Vallès в Барцелона.
Голямо място в неговата активност заема операта. Той се изявява в обширен оперен репертоар в Миланската Скала, Виенската Щатсопер, Ковънт Гардън, Оперите в Цюрих, Вашингтон и Сидней, Deutsche Oper – Берлин, Theatre du Champs Elysées – Париж, Gran Teatre del Liceu – Барцелона, Teatro Real – Мадрид, в сътрудничество с прочути певци като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Роберто Аланя, Анжела Георгиу, Брин Терфел и др.

Давид Хименес има записи, издадени от фирмите Decca, BMG Classics, Koch-Schwann, Erato и Discmedi.