Кореспонденцията на Лев Троцки за различни руски вестници в периода 1908 –1913 г., в която авторът разкрива ужасите на войната и политическата обстановка в Балканските страни, е събрана в книгата му „Балканите и Балканската война“ (ИК „Изток-Запад“).

Аналитичните текстове на Троцки са ценен исторически извор, който предлага интересна гледна точка върху един от преломните исторически периоди за Балканите.

Роденият в Яновка (дн. Украйна) през 1879 г. Лейба Давидович Бронщайн е руски революционер, идеолог на теорията за перманентна революция, по-известен като Лев Давидович Троцки. Той е един от водачите на първата руска революция през 1905 г. След неуспеха й живее дълги години в емиграция; през 1917 г. се завръща в Русия и заедно с Ленин е ръководител на Октомврийската революция. След победата е народен комисар на външните работи в първото болшевишко правителство, а по-късно и военен министър. Троцки е смятан за основател на прословутата Червена армия, която превръща в организирана войска, а след смъртта на Ленин е и конкурент на Сталин за ръководния пост на партията. Впоследствие е отстранен от ЦК на ВКП(б) и е принуден да напусне страната. Живее в Турция, Франция, Норвегия, а след 1936 г. – в Мексико. Троцки поддържа близки контакти с видни мексиканци художници като Фрида Кало и Диего Ривера. По заповед на Сталин през 1940 г. Троцки е убит в дома си в Койоакан, Мексико, от испанец, агент на съветските тайни служби.

Троцки е автор на множество статии и книги, сред които е и изданието „Балканите и Балканската война“, чийто превод от руски е дело на Владимир Игнатовски. Книгата условно може да бъде разделена на две части. Първата включва статии на автора, писани в периода 1908–1912 г., и дава на читателите обща представа за Балканския въпрос. Втората част обхваща периода на двете Балкански войни, 1912–1913 г., когато Троцки е военен кореспондент на няколко руски вестника.

Авторът представя същността на един от най-сложните и заплетени въпроси на международната политика – Балканския. В този въпрос се преплитат много сфери на влияние и интереси: на големите европейски държави и малките балкански държави, всички с апетити към териториите на разпадащата се Османска империя. Това няма как да не доведе до заплитането на сложно кълбо от противоречия; опит за тяхното разрешение са Балканските войни. Троцки увлекателно и с безпристрастието на външен наблюдател представя на читателите политическата обстановка в балканските държави. Без да взима страна, военният кореспондент показва ужасите на войната и жестокостите, извършени от всяка от воюващите страни, страданията на бежанците, националистически страсти на Балканите, превръщащо ги според думите на автора в същинска „кутия на Пандора“. Книгата е безценен исторически извор за миналото на полуострова, който представя на читателите една различна и безпристрастна гледна точка към най-новата му история.

„Балканите и Балканската война“ от Лев Троцки представя на читателите автентичен и непредубеден поглед към историята на полуострова. Троцки безпристрастно представя политическата обстановка в отделните балкански държави, мрежата от национални и териториални противоречия, жестокостите на войната. Книгата представя трезв поглед върху сложната и изпълнена с противоречия история на Балканите в началото на миналия век.