Шедьоври на известния у нас и в чужбина художник Андрей Даниел ще бъдат представени на 9 декември в столичната галерия Нирвана пред ценители на творби от висока класа.

Изложбата на проф. Андрей Даниел, който е преподавател в Художествената академия и в Националната гимназия за изящни изкуства, е наречена „Картини от XX и XXI век”.

„Реших в тази изложба да покажа някои позабравени, ранни картини, наред с нови, непоказвани още. Любопитно ми е, как биха стояли една до друга – ще се усети ли разликата във времето, което ги е родило. В исторически план смяната на един век с друг е ясна и категорична, но в човешки тя е нещо относително. Не всеки първи януари, на първата година на новото столетие е действителното начало на новия век.

Дали нашият нов век подрани или закъсня? Странни въпроси, с най-разнообразни отговори. От историята на изкуството знаем, че картините са и документи на историята. Сътворени субективно, с „късогледи” човешки очи, те отбелязват разликите във времената. Иска ми се да проверим това твърдение”, откровен е Андрей Даниел, който е един от основателите на групата за авангардно изкуство „Градът“.

Професорът е известен с това, че никога не твори без музика – предпочита класическите композитори, джаз, рок и поп. Прочут далече извън България, Андрей Даниел е носител на национални и международни награди, негови изложби са представяни в Лондон, Виена, Делхи и други кътчета на света. И защото талантът винаги е широкоспектърен, професор Даниел неотдавна написа и книга –„Неща, места и хора”, в която е съчетал репродукции с негови мисли от последните няколко десетилетия.