В неделя, 18 декември, ще бъде сложена точка на втория сезон на „Фермата“.

Защо за продуцентите то е било едно от най-сложните за изпълнение предавания, каква бе целта с влизането на Динко Вълев в шоуто и оправдано ли бе участието на популярни личности в риалитито? На тези въпроси отговаря Андрей Арнаудов пред Dnes.bg, който приключва с „Фермата“, но продължава с кампанията „Направи го за България“ на ДНК.

Вторият сезон на „Фермата“ е към края си. Каква е вашата оценка за него и по-добър ли бе от първия според вас?

Вторият сезон на „Фермата“ обективно погледнато, а това в нашия бизнес значи според цифрите, е по-силен от първия. Разбира се, колкото зрители, толкова гледни точки, но аз лично смятам, че този сезон беше много динамичен, много балансиран и с много ясни послания. Екипът, който стои зад него, би трябвало да се гордее със свършеното.

Кои са най-големите трудности, през които преминахте и останаха скрити за зрителите?

Смело можем да кажем, че нямаше нещо лошо, което да е възможно да се случи по време на един сезон и което да не преживяхме през тази есен. Като започнем от гръм, който удари два дни преди старта, нанесе много материални щети и по чудо останахме без жертви, преминем през огромни технически и организационни проблеми, които имахме и завършим с екстремно ниските температури на локацията, която избрахме, които ни измъчваха през цялото време и особено нощем. В крайна сметка мисля, че „Фермата 2“ е едно от най-сложните за изпълнение предавания, които сме правили.

Кои според вас са най-ярките участници този сезон?

Смятам, че в този кастинг почти нямаме грешки. Обикновено на 19 участника е нормално 4-5 човека да не изпълнят предварителните очаквания на екипа за поведението им. Но тази година участниците бяха много точно подбрани. Не ме карайте да споменавам конкретни имена, защото аудиторията погрешно разбира нашите симпатии и емоции.

Добър ход ли се оказа в шоуто да влязат т. нар. известни участници?

Известните участници са част от общия подбор и ние много внимателно бяхме преценили кого да включим, при това с изключително скромен бюджет. Те напълно оправдаха очакванията ни и ако имаме някаква забележка към тях то е, че всички загубиха дуелите от неизвестните участници.

Влизането на Динко Вълев предизвика доста полемики. Защо той стана част от „Фермата“, каква беше идеята ви?

От самото начало ние казахме, че основното послание на този сезон е да изградим представите си за съвременния патриотизъм като любов към българското, а не като омраза към чуждото. Въпросът за това какви сме днес ние българите има много отговори – легенда ли е нашето трудолюбие, легенда ли е нашата гостоприемност, илюзия ли е прословутата ни толерантност? Динко, който е някакъв социален феномен, добивайки национална слава само за няколко месеца, беше достатъчно добра провокация, за да може по време на гостуването му през реакциите на фермерите много от нашите въпроси да получат отговори. Дали са ви харесали или не, това е друг въпрос. Това, което мен лично ме изнервя страшно много, са всичките морализатори и псевдоинтелектуалци и цензори, които казват какво може и какво не може да се излъчва по телевизията.

Една от основните ви цели в началото на сезона беше да насочите погледа и вниманието на българина към корените и земята. Успяхте ли? И в тази връзка – смятате ли, че процесът на урбанизация може да се обърне и младите да обърнат поглед към селото и малките градчета, или селото ще го гледаме само в риалити програми?

Няма какво да разсъждаваме по въпроса, фактите сочат, че от две три години обратният процес тече. Това е статистика. Много хора се връщат да живеят на село. Разбира се, няма как да се върнем стотици години назад и градовете да се обезлюдят, но всички ние усещаме колко често искаме да избягаме от това, в което живеем. Тъй че процесът повече или по-малко ще продължи.

Вие самите изкарахте голяма част от времето във фермата. Бихте ли се вписали в подобен начин на живот след години в градската джунгла?

Аз мисля, че лесно се вписвам във всякаква среда. Има само два проблема – първият, че съм страшно несръчен и сигурно ще си нанеса безброй контузии и средни телесни повреди, докато извършвам фермерската дейност и второ във фермата имаше три котки, което за мен е непреодолим проблем. Може да ви звучи смешно, но аз се вцепенявам, когато около мен има котки – имам и фобия, и алергия.

Какво да очакват зрителите на финала на „Фермата“ 2?

Финалът на „Фермата“, както и първият сезон, ще излъчи победител, който има най-комплексни качества. Той ще бъде силен в дуелите, харизматичен, харесван от останалите участници, тоест добър комуникатор и психически устойчив. Тази година ще има и още един компонент освен дуелите, гласуването на зрителите и гласуването на останалите фермери. Това ще бъде изборът на стопаните, които също ще класират финалистите според фермерските им умения. Така че очаква ни дълъг, напрегнат и изпълнен с много екшън финал.