Animal Rescue Sofia е българска организация за защита на животните, която съществува от 2009-та.

Хората, които я движат се запознали във форум за кучета и започнали като доброволци в общинския изолатор. Година по-късно сключват споразумение с община София за стопанисване на най-големия приют в страната. За това време до днес от АРС са кастрирали 5 500 кучета от улиците на София, още 2 300 са осиновени.

Тази зима е преломен момент за хората и животните на АРС. Приютът ще бъде затворен през декември, и въпреки поетия ангажимент, община София няма да осигури ново място за отдадения екип от млади хора. АРС остава на улицата, както и всички техни животни.

За да продължат да помагат на най-мразените бездомни кучета АРС трябва да намерят 210 000Е, с които да закупят вече съществуваща стара кравеферма и да я превърнат в европейски no-kill shelter. Срокът за събирането на нужните средства е 15-ти декември. АРС се финансира само и изцяло от дарения – в бедна страна като България това е почти непосилно, но работата им има голяма популярност и хората помагат според възможностите си.

Само за 3 години работа АРС показаха реални резултати и днес кучетата по улиците на града са с 30% по-малко от деня, в който започнаха работа. Кучетата на София нямат на кого другиго да разчитат освен на малкото хора, които разбират, че промяната на съзнанието и реалната, целенасочена работа по кастрация и задомяване са единственият начин да се реши проблемът хуманно и трайно.



Факти:

-Проучване на Gallup International от края на 2012-та година показа, че 80% от кучетата в България се отглеждат на открито.

-50% от собствениците на кучета в страната признават, че изхвърлят кутретата на некастрираните си животни навън.

-АРС е първата организация за защита на животните в България, създала урок за деца от училищна възраст на тема responsible dog ownership.

-През 2010 АРС беше съ-организатор на голям образователен семинар за представители на властта, с лектори от Великобритания и Холандия на тема ефективна работа по програмата Кастрирай-Ваксинирай-Върни.

-През 2012 и 2013 АРС организира 2 образователни семинара с лектори от британската организация Dogs Trust за представители на организациите за защита на животните с теми: Animal Welfare образование за деца и Съвременна етология на кучето: работа с животни в приюти.

-Приютът, който АРС трябва да напусне до декември е най-посещаваният от посетители и доброволци приют през последните 2 години. Те са първи и по процент и абсолютен брой задомени от приют животни в страната.

-Приютът на АРС беше единственият, който приема кутрета в София. Днеср 3 месеца след като те спряха да приемат отново виждаме стотици обречени малки на улицата.

Певицата Маги Джанаварова също реши да се включи в търсенето на финансова помощ в застрашения от затваряне приют за бездомни кучета край София.

За да даде още по-широка гласност на проблема, тя и балерините, които танцуват с нея, се снимаха с някои от четириногите в приюта.

На този адрес можете да разберете как да се включите в набирането на средства:



1 лев с СМС:
Пратете текст DMS DOG на 17 777

СМЕТКА В ЛЕВА: Първа Инвестиционна Банка; IBAN: BG07FINV91501215999954; получател: АРСофия

PayPal: donations@arsofia.com

ePay: 2326683315