Приключението на шотландската бунтарка Мерида излезе в 2D и 3D и стана най-касовата премиера в България на легендарното анимационно студио Pixar.

Озвучен изцяло на български, филмът въздейства и с нежните музикални изпълнения на поп певицата Невена Цонева, победител в първият музикален конкурс „Мюзик Айдъл”. Двете композиции “Летя с вятъра” (Музика : Алекс Мандъл, Оригинален текст на песента: Марк Андрюс и Алекс Мандъл) и “По цялата зема” (Музика и оригинален текст на песента: Алекс Мандъл) носят духа на шотландските легенди  за древни битки в мистичните и сурови планини. Там, където единствената дъщеря на крал Фергъс и кралица Елинор дръзва да се опълчи срещу вековен обичай,  свещен за войнствените лордове в страната и да се опита да промени съдбата си.  С това невинно на пръв поглед желание, изпълнено от старата Вещица, Мерида се впуска в опасно приключение, за да развали проклятието,  и да открие значението на истинската смелост.

"Храбро сърце" е озвучен на български от актьорите Стефания Георгиева (Принцеса Мерида), Ася Рачева (Кралица Елинор), Петър Върбанов (Крал Фергъс), Жени Пашова (Вещицата), Стефан Сърчаджиев (Лорд Дингуол), Пламен Манасиев (Лорд Макинтош), Николай Пърлев (Лорд Макгъфин), Петър Бонев (Макгъфин син) и Иван Петков (Макинтош син).