Известният музиковед Анна-Мария Тонкова почина тази сутрин.

Тя си отиде на 62-годишна възраст след 10-месечна борба със страшната диагноза рак на дебелото черво.

Всички усилия обаче - нейни и на близките й - се оказаха неуспешни. Дори и по време на най-тежките дни на химиотерапията Анна-Мария продължи да изпълнява задълженията си като директор на "БГ радио".

За болестта си майката на "БГ радио", както я наричат, призна публично едва тази година, малко преди рождения си ден.

През ноември миналата година се налага да й направят операция и оттогава започва ходенето й по болниците.

До последния си ден обаче тя приема заболяването като изпитание на духа и твърдо вярва, че ще оздравее. Ана-Мария отказваше да живее като болен човек, затова не напусна работата си.

Анна-Мария Тонкова е родена на 13 юли 1951 г. Тя идва на бял свят 20 минути след своята сестра близначка Мари-Ана. Анна-Мария завършва Музикалното училище "Любомир Пипков" в София, а по-късно и Държавната консерватория със специалност "Пиано и теория на музиката".

Името й нашумява около предаванията "Пулсиращи ноти" и "Тик-так". През 1992 г. тя участва в създаването на радио "Експрес". През 2007 г. оглавява компанията за менажиране на български изпълнители „БГ Рекърдс".

След това става директор на "БГ радио" - единственото радио, което пуска само българска музика. Първата песен в ефира му, е "Моя страна" на Емил Димитров.