Един от най-високо оценяваните пианисти на своето поколение Антоан дьо Гроле гостува на Софийска филхармония на 9 юни, четвъртък, от 19:00 часа в зала „България“. Лауреатът на някои от най-престижните клавирни конкурси (Лонг-Тибо, ProMusicis, Flame и др.) и желан гост на всички международни фестивали, ще представи мащабния Концерт № 2 за пиано и оркестър от Йоханес Брамс.

Светлата и вдъхновена хармония на този концерт, писан по едно и също време с не по-малко поетичните Втора симфония и Концерта за цигулка, отразява впечатленията от най-хубавите години на Брамс, когато той е преуспял, знаменит и весел. Музиката му е изпълнена с оптимизъм, епическа широта и тържествена мощ. Симфония № 8 на Бетовен често се определя като „танцувална“. Нейният по целеустремен ход, тържествените нотки и неудържим, шеговит и закачлив финал ще ни оставят без дъх под палката на Маестро Драгомир Йосифов – главен диригент на Смесения хор на Българското национално радио, един от най-награждаваните на престижни международни форуми български диригенти, професионалист с разностранни интереси и новаторски идеи, дълбок познавач и изследовател на няколко музикални епохи.

Припомняме на уважаемата публика, че Софийската филхармония предлага на своите почитатели специални цени до края на сезона – 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Допълнителна информация:

АНТОАН ДЬО ГРОЛЕ започва да свири на пиано на 6 години. Учил е при Пиер Понтие и Борис Петрушански. През 2007 Антоан Дьо Гроле е лауреат на международния конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“. Преди това той е спечелил и наградата на конкурса „Flame“ през 2000 и „Teresa Llacuna“ през 2005. Лауреат е на Фондациите на „ Groupe Banque Populaire“ и „Charles Oulmont“ и е носител на Международната награда „ProMusicis“. Канен на множество фестивали, Антоан дьо Гроле печели адмирациите на публиката по световните сцени.

ДРАГОМИР ЙОСИФОВ е завършил Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, където учи дирижиране при проф. Васил Арнаудов, проф. Г. Робев, Димитър Манолов и Ив. Вульпе. Учи композиция при Лазар Николов, Божидар Спасов и Димитър Тъпков. Работи също и с Тео Лувенди и Тон де Леув (по време на международни композиторски ателиета) и с Анатол Виеру (1995-1996). През 1997 участва в Летните курсове в Райнсберг, Германия, където е участник в класовете на Паул-Хайнц Дитрих, Фр. Голдман и М. Шпалингер. Посещава диригентски курсове при К. Йостерайхер, И. Мусин, Е. Ортнер. От 1993 до 2014 г. е диригент на смесен хор „Проф. Васил Арнаудов” – Русе, а от 1996 и на ансамбъл Musica Nova/Sofia. От януари 2012 е диригент на Смесения хор на БНР. Драгомир Йосифов гастролира като диригент с различни оркестри и ансамбли. Носител е на награди от редица хорови конкурси и фестивали. Музиката му е свирена у нас, но повече в чужбина от ансамбли като ensemble recherché, Agon orchestra – Прага, Московский ансамбль современной музыки, ансамбъл Студия новой музыки – Москва Face/contemporary, Виена и др. Получава композиционни поръчки от различни фестивали, ансамбли и радиостанции. Взема участие в ред фестивали и концертни цикли у нас и в чужбина. Като пианист и диригент прави премиери на множество композиции от ХХ и ХХІ век.