Заради непремерен сексапил или на моменти откровена голота, поп фолк музиката често си е навличала упреци от обществото ни.

Критиците на жанра яростно коментират голяма част от продукцията, а по-крайни анализатори неведнъж са обвинявали поп фолка в пошлост. Заради посланията в песните често самите почитатели отправят критика към любимците си, а понякога и самите изпълнители роптаят срещу лириката на своите колеги.

„Да! От години имаме този проблем в жанра и от години пеем едно и също. Като че ли темите се изчерпаха или думите изгубиха смисъла си. Иска ни се да пеем за секс, но никога да не пеем всъщност за него. И така стигаме до такива изстъпления, че го стискам…, но не е това което си мислиш, а стискам сърцето ти. Заради подобни поетични изцепки реших да пея за секс и да казвам нещата с правилните им имена. Няма нищо лошо в това, въпросът е как го правиш и най-вече пред кого го правиш. Доста често не си даваме сметка, че от другата страна стоят 13-14 годишни момичета и момчета, на които създаваме доста погрешна представа какво е сексът.”

Като че ли след ерата на сексуалната революция в изкуството, сексът и голотата не са теми табу. Родните изпълнители далеч не са единствените, които посягат към подобни теми. Всеки музикален фен може да посочи поне един „мръсен“ текст, както на световни звезди, така и на родни такива. Къде обаче е границата и дали „стискам го – сърцето ти“ е подходящата среда всеки от аудиторията определя сам за себе си.

„Голяма част от феновете между 13 и 18 години не би трябвало да „разберат“ новата ми песен,защото тя е посветена на отношенията между зрели хора. Всичко започна с един въпрос. Какво всъщност предпочитат мъжете – фелацио или мусака? Опитах се да бъда откровена в отговорите, а Мушмула Петрова улови есенцията, създавайки текста на песента. Това е по-скоро разговор между жени как да направим така, че да задържим мъжете и да запазим семействата си.“

Още от създаването си фолк индустрията винаги е лансирала твърдението, че хората слушат с очите си. И едни от емблемите в жанра са създадени с гърди. Не малко изпълнители и до днес залагат на по-оскъдно облекло, за да получат вниманието на феновете. Сексът винаги е бил част от изразните средства, a обществото ни асоциира фолк музиката с пищна плът и не дотам пристойно поведение.

„До такава степен объркахме представите си за това кое е нормално и кое не, че това един мъж да си има любовница вече се приема едва ли не като задължително и форма на престиж. Колегите ми така са фетишизирали тези отношения, че изобилства от текстове „как ти ми изневеряваш, обаче тя е боклук“. Никой не казва на тия момчета, че всичко, което правят с любовницата си, могат да го правят и с жена си. Законната. Просто е въпрос на малко фантазия и ден-два, в които децата са на село при баба.“