Тъстът на Део се оказа заклет иманяр. Недко, баща на новата любов на певеца - танцьорката Елена Добрикова, е арестуван около 13 часа миналата сряда, докато заедно с брат си Тома и още трима авери - собственикът на ресторант в Хвойна Борис Бутев, Ангел Камбарев от Смолян и асеновградчанинът Георги Пижев, разкопавали древно тракийско светилище, твърди "Всеки ден".

Според изданието имането било заровено в местността Калугерица край Хвойна. Хората в Смолян познават Недко Добриков като собственик на супермаркета в бившия „Детмаг" на стария център в родопския град. Тъстът на Део бил един от най-едрите иманяри в региона. Петимата търсачи на съкровища, на възраст между 48 и 55 години, са били въоръжени с металотърсач, къртач и бензинов агрегат.

Те дълбаели земята до пещерата, покрай която минавал стар тракийски път, без разрешение и ползвали металотърсач, който не е регистриран в Министерството на финансите, както е по закон. Разследващите останали учудени, защото теренът, по който петорката е качила оборудването на ръце, е изключително труден. Още същия ден е уведомена Окръжна прокуратура и е образувано досъдебно производство.

„Мястото, където иманярите са търсели заровени съкровища, се намира на около 3-4 километра от Хвойна в посока село Косово. Районът е известен като тракийско светилище, има основи на параклис", призна кметът на Хвойна Атанас Губеров. Целият стар римски път, който минава през района, е осеян със значими археологически обекти.

„И друг път са копали там. На мястото е имало или късноантичен манастир, или някакво светилище, на което се откриват монети", уточни Дамян Дамянов, археолог в Регионалния исторически музей „Стою Шишков" в Смолян. Според информация хората в Хвойна често са засичали цели групи непознати хора, които катерели чукарите с металотърсачи в ръка, но до момента полицията не е провеждала никакви акции, пише blitz.bg.