От 10 януари до 10 февруари във VIVACOM Art Hall ще бъде представена пътуваща изложба за работата и живота на световноизвестния австралийски архитект Хари Зайдлер (1923-2006).

Изложбата представя 15 от най-значимите проекти на Зайдлер и интересната му биография, която силно повлиява неговия отличителен стил. Експозицията включва архитектурни модели, скулптури, фотографии, филми, книги и оригинални рисунки от архивите на семейството на архитекта, редица институции и частни колекции. Куратор на проекта е нюйоркчанинът Владимир Белоголовски, архитектурен публицист и критик с международно значение, автор на книга за Зайдлер, който ще изнесе лекция за живота и работата му непосредствено след официалното откриване на 10 януари, четвъртък, от 18 часа.

За близо 60 години практика Хари Зайдлер конструира повече от 180 обекта, с които определя облика на съвременна Австралия. Повечето от проектите му – от еднофамилни семейни къщи до многоетажни офис кули за бизнеса и държавната администрация – са реализирани именно там, но в наследството му има и много сгради в Австрия, Франция, Израел, Италия, Мексико и Хонг Конг. Архитектът остава в историята с това, че внася принципите на баухаус и модернизма в Австралия и може да бъде наречен „модернизатор” на цял един континент.

Хари Зайдлер е роден във Виена, но заради еврейските си корени, семейството му бяга от Австрия под нацистката атака, след което той завършва архитектура в Харвард. В САЩ по това време е съсредоточена голяма част от интелектуалния елит на Европа и Хари има възможност да се учи от архитекти от класата на Нимайер и Аалто, да общува и работи с художници и скулптори като Ричад Сера, Александер Калдер, Франк Стела, Сол ле Вит, Виктор Вазарели, както и с инженери от класата на Пиер Луиджи Нерви и фотографи като Макс Дюпен. Именно затова оригиналното заглавие на изложбата е Collaborative Design, т.е. нещо като “проектиране в сътрудничество”, и концепцията й представя архитектурата му като пресечна точка на различните области на изкуството, математиката, инженерните науки, технологиите и идеологията.

Според организаторите й, експозицията е едновременно академична и концептуална и има значение за българската архитектурна култура в момента най-вече с факта, че именно в късния модернизъм на 50-те и 80-те години на 20 век се проявява възможността глобалната модерна доктрина и универсалният език на архитектурата да се адаптират към множество регионални контексти.

Работата на Зайдлер представлява един процес на хибридизация между глобално и локално, който и в днешно време е актуален за архитектурния процес в България.

Проектът се реализира от Intercontinental Curatorial Project, New York, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Международна академия на архитектурата и КАБ Нова. Куратори на изложбата са Владимир Белоголовски, архитектурен критик от Ню Йорк, и Георги Станишев, архитект и архитектурен публицист от София. Пътуващата изложбата на Хари Зайдлер идва в София директно от Естонския музей на архитектурата в Талин, а през 2013 ще бъде показана в Националния музей за изкуства в Рига, Центъра на Американския институт по архитектура в Хюстън и други музеи и галерии в САЩ, Канада, Австралия и Австрия. Вход свободен.