Бившият губернатор на Калифорния и кино легенда Арнолд Шварценегер се очаква да гостува следващите месеци в София по покана на Федерацията ни по културизъм.

Точната дата на визитата му у нас все още не е уточнена, информира БиТиВи.

От 21 до 23 май столицата ни ще бъде домакин на Европейското първенство по културизъм. На турнира в НДК ще се съберат най-добрите състезатели в този спорт. В шампионата ще участват над 200 културисти от 35 държави.

Още от ранна детска възраст в родния си град Грац, Австрия, Шварценегер е насърчаван от баща си да се занимава с атлетични спортове. Първоначално той заляга над футбол и бягане. На 15 години открива истинската си страст - вдигането на тежести, а после преминава към бодибилдинг.

На 20-годишна възраст роденият на 30 юни 1947 г. Шварценегер печели титлата "Mистър Вселена" - първата от безпрецедентната поредица от 13 световни титли.

Той се превръща в една от най-популярните и касови кинозвезди в света след появата си в игралното кино в края на 70-те години.

Филмовата кариера на Шварценегер започва през 1977 г. с ролята му в спечелилия похвалите на критиците "Pumping Iron" (реж. Джордж Бътлър и Робърт Фиоре) - дългометражен документален филм за конкурса "Mистър Вселена". Режисьорът Боб Рафълсън, виждайки естественото държане на Шварценегер пред камерата, го избира да играе заедно със Сали Фийлд и Джеф Бриджис във филма му "Stay Hungry"(1976). Изпълнението му предизвиква одобрителни оценки и му донася награда "Златен глобус" за най-добър дебют.
През 1978 г. той прекратява състезателната си кариера като културист, за да се посвети изцяло на киното.
Големия си пробив прави с ролята в "Конан Варварина" на режисьора Джон Милиъс, изпълнявайки ролята на комиксовият супер-герой от митичното Средновековие.

През 1983 г., вече станал американски гражданин, Шварценегер рискува и се снима в нискобюджетен филм с неизвестен режисьор. Футуристичният трилър на Джеймс Камерън "Терминатор" става голям касов хит и е определен от списание "Time" като един от 10-те най-добри филми за годината. Успехът на "Терминатор" поставя Шварценегер в първата редица на холивудските звезди, синоним на понятието "екшън-герой".

Най-големият досега комерсиален успех на Шварценегер идва с "Терминатор 2: Денят на страшния съд", който отново го събира с режисьора Джеймс Камерън и печели повече от 500 млн. долара по целия свят.