Вчера в с. Габровци, Велико Търново започва съвместен проект на художниците от „Карантина“ и Арт Група „Дупини“.

В продължение на три седмици участниците ще живеят и работят заедно в сградата на бившето ТВУ (Трудово възпитателно училище). Създадените през това време произведения ще бъдат експонирани в селото и в културните пространства на В.Търново от 16 септември до 10 октомври 2015г.

„Карантина“ е създадена през 2012г. от Detlef Schalagheck (Германия) и Леонид Карламов (Русия). В основната група участват още Marc Pospiech (Германия) и Елена Калудова (България).

Въпросите, които си задават организаторите на този формат са: Какво би се случило, ако група творци живеят за известно време заедно в изолирано пространство? Това ще се отрази ли на техните изразни средства? Ще си влияят ли един на друг? Ако това се случи не в Париж, Берлин или Лондон, а там, където изкуството почти никога не присъства? Ще бъдат ли възприети модерното изкуство и изразните му средства от обикновените хора?

Досега проектът „Карантина“ се е случвал 6 пъти – в Германия (Хамбург и Килл) и Русия (Екатеринбург и Москва). Седмото издание е в с.Габровци в съучастие с известната Арт Група Дупини (Велико Търново).

Арт-група "Дупини" e основана през 2000 година, като резултат от дългогодишното сътрудничество между професионални художници от Велико Търново. Амбицията им е да създадат отворена общност от млади по дух и възраст хора, стремящи се към креативност и експеримент. Сдружението е организирало и участвало в над 50 еко проекти, изложби, ленд арт симпозиуми и пленери с творци от Балканите, Европа, Азия и Америка.

Част от събитията ще бъде и пърформансът на Krachkisten Orchester (11 септември – нощта на музеите в Пловдив и 12 септември в Арт клуб ТАМ Велико Търново).

Крах Кистен Оркестър е създаден през 2009г. в Хамбург от художничката Tintin Patrone. Инструментите на групата са квадратни кутии, напомнящи китарни усилватели в Пийт Мондриан стил, построени от самата Тинтин. Всяка кутия има собствен специфичен звук, който може да бъде модифициран чрез копчета и бутони. Душите им са малки синтезатори. Звукът на произведената музика се колебае между шум, полка , електро и хип хоп, но винаги е в резултат на импровизация.

Опитът и традицията на Арт Група Дупини, модерните изразни средства на „Карантина“ и авангардното музициране на Крах Кистен, при това експонирани в пространството на малко балканско село, създават един интересен за наблюдение и обсъждане културен експеримент.

В традиционните представи на школуваните критици и арт педагози съвременното изкуство е нещо особено, което трябва да се показва отделно и в пространства, предназначени за тесен кръг посветени. Проектът „Карантина“ разрушава стереотипите и изнася изразните средства на това изкуство в необичайна среда. Дали това е посоката, ще кажат непредубедения зрител и бъдещето.