Асен Блатечки, любимецът на девойките, се размина на косъм от смъртта преди няколко дни.

Това разказаха хора от снимачния екип на новата продукция, в която участва актуалното лошо момче на българското кино, пише skandalno.net.

По време на снимките на „Съдилището”, режисиран от Стефан Командрев, Блатечки пада по невнимание в ледените води на река Искър, заклещва се между някакви камъни и при температура от – 10° по Целзий престоява няколко часа потопен до гърди. Ситуацията става критична, защото актьорът буквално замръзва. Спасителният екип на „Гражданска защита” се бави, професионалистите не могат да намерят мястото, а колегите са безсилни да го извадят от почти замръзналата река.

За щастие, кинодейците са солидно запасени с топли и алкохолни напитки, които именно спасяват живота на Асен. Въпреки че принципно той самият е въздържател, този път не се прави на срамежливо момиче, а здраво посръбва от шишенцата и термосите, които му подават останалите. Алкохолът загрява кръвта, а тютюнът притъпява болката от студеното.



„Самият аз като по–млад се хвърлих в река Вит посред зима и стана каквото не трябваше – сецнах се и получих дискова херния. Остана ми спомен за цял живот. С Асен не се получи така, слава Богу, той се размина само с измръзване първа степен, което на практика води само до чувство за дискомфорт”, разказва един от екипа пред журналисти.

Иначе във филма Блатечки изпълнява една от ключовите роли. Историята на неговия Митьо не е просто плод на фантазията на сценаристите, а е базирана на действителна, изключително драматична история. Актьорът дори я сравнява с „Престъпление и наказание“ на Достоевски.

В началото режисьорът нямал никакво намерение да повери ролята на Блатечки, смятал, че не е подходящ за нея. Гледал го обаче в късометражното филмче „Солено и сладко“ и взел решение на мига. Това веднага въвлича Блатечки в тежък снимачен период. Дни наред му се налага да се катери по опасни, стръмни склонове, да води ръкопашен бой над страховити пропасти, да скача с дрехите в река Искър при температура от – 10°… Всичко е било толкова екстремно, че според актьора всеки филм оттук нататък ще му се струва песен.