Американската актриса Ашли Джъд подаде иск срещу продуцента Харви Уайнстийн в съд в Лос Анджелис, обвинявайки го, че е разрушил кариерата й, след като тя оказала съпротива на сексуалния му тормоз, предадоха световните агенции.

Петдесетгодишната звезда бе една от първите жени, нарушили мълчанието за посегателства на продуцента, тормозил сексуално или изнасилил около 100 жени, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу или Леа Сейду.

В жалбата се казва, че Уайнстийн е попречил на шансовете на Ашли Джъд да участва в трилогията "Властелинът на пръстените", една от най-доходоносните в историята на киното. Той казал на режисьора и на съпродуцента, че да се работи с Джъд било кошмар. През декември Джаксън разкри това пред медиите.

В жалбата се казва, че с неоснователните си атаки Уайнстийн успял да впише Джъд в черен списък и да сложи край на възможността за нея да работи в една поредица от филми, спечелили милиарди долари приходи и 17 награди Оскар. В жалбата се казва, че по този начин Уайнстийн наказвал актрисата за това, че отхвърлила сексуалните му домогвания година преди това, когато той я поканил в хотелска стая, уж за да говорят по работа.

Петдесетгодишната актриса иска Уайнстийн да й плати обезщетение за понесени вреди, но сумата не се уточнява. Тя поема ангажимента да преведе парите на фонд за юридическа защита на жени, станали жертви на посегателства. Фондът е към организацията "Времето изтече", основана от актриси, сред които Натали Портман и Рийз Уидърспуун.

Уайнстийн твърди, че няма нищо общо с подбора на актьорите за ролите в трилогията, която първо била продуцирана от неговата бивша компания Мирамакс, преди да продължи с друга компания Ню Лайн Синема.

За главните роли на филмите от трилогията бяха избрани в крайна сметка Лив Тайлър и Кейт Бланшет.