"Хамлет”  е големият  победител на тазгодишната церемония по връчване на наградите „Аскеер”.

Всъщност новина щеше да е, ако някой друг беше спечелил. 

Както два месеца по-рано, при раздаване  на призовете „Икар”, така и сега, Явор Гърдев  смаза конкуренция, като неговият спектакъл спечели в най-престижните категории – за представление и за режисура.

В компанията на талантливия режисьор всяко състезание сякаш е лишено от интрига и с предизвестен край. В този смисъл Ивайло Христов и неговото представление „Търси се стар клоун” и Неда Соколовска с „Майките” трябва да се гордеят, че са били сред номинираните.

Още повече, че последното представление е дело на изцяло частна алтернативна трупа за документален театър и то в редкия жанр вербатим спектакъл.

Ако все пак имаше някаква изненада около „Хамлет”, това беше наградата на Леонид Йовчев  за  главна мъжка роля.

Вероятно и той самият не я очакваше , защото   отсъстваше от церемонията. Вместо него на подиума в пастелен тоалет и пастелна красота излезе  Теодора Духовникова  и каза: „Лео ме помоли, ако случайно спечели, просто да се кача на сцената, просто да бъда хубава и просто да ви благодаря”.

Триото Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов победи в категорията сценография, пак за същото представление.

Статуетката за водеща  женска роля спечели Илка Зафирова за изпълнението си в „Когато дъждът спря да вали”, постановка на Зорница София в Малък градски театър „Зад канала”.

В категорията „Поддържаща мъжка роля” Аскеерът отиде при   Атанас Атанасов за ролята му  на Труман в „Хората от Оз” на Галин Стоев - Театър 199.

Любопитното около Наско Атанасов е, че той  дълги години не можеше да се добере до тази награда – първо, защото беше актьор от трупата на Военния театър и като такъв нямаше право да участва в разпределението на наградите, а после – защото напусна Военния театър и сякаш тихо и негласно колегите му се правеха, че не го забелязват, като някаква скрита форма на обида.

Но понеже времето лекува всичко, дойде и неговият звезден миг. Атанас Атанасов посвети наградата на своята очарователна дъщеря Алиса, която в същия ден се дипломира като абсолвентка в НАТФИЗ. Тя поема по стъпките на баща си и знаменитите си баба и дядо- тандемът Виолета Бахчеванова/Вихър Стойчев като професионална актриса.

От дамска страна статуетка за поддържаща роля за втори път получи Станка Калчева – примата на Младежкия театър – за ролята на Корделия Егерман в „Часът на вълците”, постановка Десислава Шпатова. Вдъхновена от Ингмар Бергман, по чиито мотиви е текста на пиесата, Станка Калчева цитира неговата рецепта за щастие : „Щастието е добро здраве и лоша памет. Пожелавам ви да сте щастливи” – каза тя на аплодиращата я публика.

Изгряваща звезда 2013 е Димитър Живков, Антоний Дончев спечели приза за театрална музика , а Юлиян Табаков за костюмография.

25 съвременни български пиеси е пресяло журито преди да избере победителя в категория съвременна българска драматургия.

Георги Лозанов връчи наградата  на Елена Алексиева за текста й „Терапевтът” поставен от Крис Шарков в Народния театър. Авторката си пожела българската драматургия по-скоро да направи крачката от камерна към голяма сцена.

Почетен Аскеер беше връчен на проф. Александър Шурбанов за превода му на високите Шекспирови трагедии. Подобна награда се връчва едва за 5-ти път в общо 23-годишната история на академия „Аскеер” и за първи път на преводач.

С дълго нестихващи аплодисменти, изправена на крака , публиката още веднъж се сбогува с театралите, които ни напуснаха в последната година – Тодор Колев, Георги Калоянчев, Младен Киселов и Чочо Попйорданов. Уникални архивни кадри „извикаха” спомена за тях и напоиха въздуха в претъпканата зала с тъга, болка и възхита.

Голямата награда за цялостен принос бе присъдена на Емилия Радева. Паднал на колене председателят на фондация „Аскеер” Милен Миланов приветства актрисата, прекарала 33 години от живота си на сцената на армейския театър. Сред стотиците изиграни роли, знаменита ще остане нейната Мадам Бовари. Емилия Радева подели наградата с покойния си съпруг – актьорът от същата трупа Любомир Димитров и я подари на дъщеря си и внука си. Празникът за гранддамата  беше двоен, защото на 23 май тя чества и рождения си ден.

Мотото на тазгодишния спектакъл по връчване на наградите беше „Пътешествие на театъра извън гравитацията” и режисьорката Диана Добрева изведе публиката в космическа орбита, а младите актриси на военната трупа,  водени от Нети,  пръскаха извънземен чар и сексапил.

„Няма да поздравявам политическия елит, защото не заслужава” – каза Камен Донев, излизайки на сцената да връчи наградата на Илка Зафирова. Самият политически елит , очевидно усетил, че не се радва на  бурна народна любов, беше представен скромно от служебния министър на отбраната Тодор Тагарев, бившия му колега Аню Ангелов, културният министър и 2 пъти носител на „Аскеер” Владимир Пенев и  президента /1997-2001/ Петър Стоянов.

След речите, овациите и вълнението във въздуха остана да се носи шумът на тафта и сатен, ароматът на класни парфюми и звуците на духова музика. И макар за кратко, макар само  в един малък участък  на „Раковска”, на 23-ти срещу 24-ти май  София беше едно по-интелигентно място за живеене.