Австралийската актриса Кейт Бланшет попадна под огъня на критиките заради участието си в национална кампания за въвеждане на такса върху въглеродните емисии.

Част от медиите я обвиняват, че няма представа от всекидневната действителност в страната.

Актрисата насърчава сънародниците си да подкрепят предложеното от австралийското правителство въвеждане на такса върху въглеродните емисии.

Кампанията е финансирана от профсъюзите и от екологични организации.

Австралия произвежда енергията си главно от каменни въглища и е страната в света, която изхвърля най-много предизвикващия парников ефект въглероден диоксид на глава от населението.

Премиерът на Австралия Джулия Гилард иска да въведе такса върху въглеродните емисии за най-силно замърсяващите индустрии в страната от 1 юли 2012 г.

Предложената такса не се ползва с единодушната подкрепа на австралийците.

Според опозицията – консерваторите – таксата ще навреди на икономиката и ще увеличи разходите на домакинствата чрез по-скъпия ток.

"Холивудската звезда, която тежи 53 милиона долара, иска от австралийските семейства да плащат повече - възмущава се на първа страница в. "Сидни Сънди Телеграф".

"Кейт Бланшет показва, че е една от холивудските знаменитости, която се сдобива с чиста съвест като ни поучава за климатичното затопляне", се казва в статията.

Асоциацията на австралийските семейства обяви, че актрисата не е в час за положението на обикновените австралийци, пише БГНЕС.