Първият по рода си роман, написан изцяло на северозападен диалект, беше представен при голям интерес пред над 150 гости в “Студио 5” в София през изминалия уикенд.

Близо два часа авторът Стоян Николов-Торлака писа лични посвещения за читателите, наредили се на дългата опашка за автографи.

“Северозападен романь” определено се превърна в едно от интересните събития на книжния пазар у нас през 2014-а. Макар зад него да не стои голямо издателство, той привлече сериозно читателско внимание и първият тираж е вече почти изчерпан.

На проведения през изминалата седмица Панаир на книгата романът беше представен от онлайн книжарницата Ozone. Впечатляващ факт е, че сред заглавията, предлагани на щанда, романът се нарежда на трето място по продажби, нареждайки се пред актуални заглавия като “Прилив” на Даниел Суарес, “Миниатюристът” на Джеси Бъртън и “Щиглецът” на Дона Тарт.



Книгата печели читателите не само със своя нетрадиционен изказ, но и с несравнимия северозападен хумор. Това определено не е четиво за пуритани и моралисти - ако сте сред тях, твърде вероятно е пиперливите шеги да не са по вкуса ви. Ако не се числите в горната графа обаче, имайте предвид, че това не е също и четиво за градския транспорт - в никакъв случай няма да успеете да сдържите смеха си при много от колоритните криволици на сюжетната линия.

Но не оставайте с впечатление, че говорим просто за една смешна книга. Зад забавните случки авторът разкрива картината на забравения и изоставен от държавата северозападен край, а между редовете се четат не една и две аналогии с настоящата реалност.
За незапознатите със северозападната реч, в края на книгата има два жокера: речник на думите и речник на изразите.



А ето и два от многобройните отзиви на читатели за “Северозападен романь”:

- “Чета тази книга и не спирам да се удивлявам. Тя като съкровищница, запазила истинските неща от живота. Избърсваш праха на първоначалното си стъписване от безскрупулния израз, отваряш я и вътре що да видиш - Животът. Поздравления и благодарности!."

- “Тоя текст може да бъде разпъван на кръст, разчекван, стискан, разчепкван, преобръщан с хастара навън и всеки път ще дава по нещо ново. Той е история за всеки един запуснат и обезлюдяващ се край в България. История за човеците в местата без хора, но и за хората без място. ... Ще ви накара и да се смеете, и да плачете. Има материал и за двете”

Следващото представяне на “Северозападен романь” ще бъде на 29 декември в Бяла Слатина. В началото на 2015 година предстоят срещи с читателите и в другите северозападни градове, както и в други части на България.