Фолкпевецът Азис отново призова ромите да спрат да тормозят българите, които работят и така или иначе трябва да се борят с живота. Той бе гост в предаването „Комбина” по Нова телевизия.

Според Азис, обаче, политиците само използват случаите като в Гърмен и „Орландовци”, но накрая нищо не се променя.

„Когато Бронкс си отиде, тогава ще се оправят и нашите цигани. Никога няма да се променят нещата”, каза той.

„Докато живеем на стада, нищо няма да се промени. Аз самият съм се улавял, че отказвам да общувам с циганите. А какво остава за българите?”, попита той.

Азис отново се обърна към циганите: „Да уважават българите, защото тези хора работят. Не е нужно и ние, неплащайки ток, вода, да ги обиждаме, да скачаме срещу тях, да им се репчим. Малко повече уважение, скъпи роми, малко повече любов към българите”.



Певецът даде интервю заедно с Фики Стораро по повод общия им клип. Синът на Тони Стораро също се оплака, че е усещал дискриминация като малък.

„Много расизъм има в България”, констатира той.

„На българите им дойде в повече. Те наистина имат проблеми с тези хора – ромите. Те наистина се държат по този начин”, смята Азис.

„От теб зависи дали ще се интегрираш”, добави той и даде пример с млад и образован ром, който в интервю за телевизия отново говорил с характерно произношение.

„Никакви пари не могат да те интегрират, ти решаваш дали ще искаш да си простак, който иска да говори на „х”, или да говори правилно. Без значение колко книги си прочел, колко висши си завършил, ако ти не искаш да се отървеш от дразнещото неприятно говорене, няма да стане”, заяви певецът.

Той сподели, че се е научил да говори правилно от майка си, която нарече „най-красивата циганка на света”. След като страдала дълго време и се борила с несправедливостите, тя решила, че не иска да има нищо общо с ромския етнос и иска да живее като българите.