На 25 март от 19.00 часа на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев” Балетът на Държавна опера-Стара Загора и Балет „Арабеск” ще представят пред софийската публика своите най-нови продукции „Безвремие” и „Бла, бла...” - в една вечер, посветена на съвременния танц.

Премиерите на едноактните танцови спектакли се състояха в края на миналата година с голям успех в Стара Загора и в София. Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов избира сцената на Младежкия театър за съвместната изява на двете балетни трупи, защото е убеден, , че всеки трябва да се докосне до свободата и безвремието на модерния танц. До посланията, които носят в себе си двата спектакъла. Защото танцът уверено е скочил в новото хилядолетие със своите постижения. Много повече от оперното изкуство. Танцът е намерил пътя към своята най-млада публика – музиката, модерните танцови техники са много по-близки до съвременния човек и неговите светоусещания.



УЛТРАМОДЕРНИЯТ ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ „БЕЗВРЕМИЕ”

В мрака блещукат светлинки, които се движат, пулсират и рисуват абстрактни фигури. Въздействаща музика, наподобяваща звуците на природата, озвучава една поетична картина с космически проекции. Усещането е за безвремие – такова, каквото ни завладява, когато гледаме обсипаното в звезди небе в ясна лятна нощ. Звездните картини продължават да се пренареждат с плавни и отмерени движения, като в загадъчния театър на сенките...

Така започва танцовият спектакъл на балета на Държавна опера-Стара Загора. „Безвремие” на младите, но вече утвърдени имена в света на танца – Станислав Генадиев и Виолета Витанова. Безвремие е избраната тема, която възпламенява тяхното творческо въображение и с помощта на Станислава Симеонова двамата очертават опорните точки на идейния проект. Музиката е ROBOKNOB – електронна музика създадена на момента, като се използват звуковите първоизточници, дръммашини и синтезатори. Музиката е специално подготвена за спектакъла и тя преживява своите трансформации след срещата с артистите. В продължение на седмица композиторът Ясен Георгиев работи на място в Старозагорската опера и прави промените съобразно творческото наслагване с участието на танцьорите. За повечето от балетните артисти новите хореографски задачи са необичайни, на пръв поглед странни, но те се доверяват на хореографите и охотно стават съавтори. Сложните пластични движения постепенно са овладени и идва моментът, в който всички са подвластни на творческото безвремие, което може да продължи вечно без срокове и ограничения.

Станислав Генадиев и Виолета Витанова работят в тандем от дълго време. Познават се от юношеските си години и са успели да създадат своя хармоничен свят. Взаимно се допълват и творят заедно. Търсещи, смели експериментатори, отворени за нови и нови предизвикателства. Щастливи са от предоставената им възможност да осъществят своя нов и специален проект на сцената на Държавна опера-Стара Загора, очаровани са от балетната трупа на театъра и очакват, че тази сцена ще бъде място за изява на още много млади и талантливи артисти. „Безвремие” е само началото, в което хореографите разкриват своя талант и неповторим артистичен почерк.



ДИНАМИКА, ВИРТУОЗНОСТ И ЗАБАВЛЕНИЕ В ПОСЛЕДНАТА
ПРЕМИЕРА НА БАЛЕТ „АРАБЕСК“ „БЛА, БЛА...“


Танцовият спектакъл „БЛА,БЛА...“ на американския хореограф Морис Кози по музика на Джони Транк и Джус ансамбъл изследва нашата сложна реалност с лекота и хумор. Динамичен спектакъл с виртуозен танц, забавни характери, поставени в абсурдни ситуации на ръба на трагичното и комичното. Спектакълът се занимава с вечните клишета във взаимоотношенията между половете, „игрите“, които играем, рекламирайки себе си, в които всеки крие своите малки тайни и фетиши.

Танцовият спектакъл “Бла, бла...” страни от обичайната мрачна депресивност на модерните балети и предлага хумористичен поглед над сериозни проблеми. За удоволствие на публиката. Спектакълът е свеж и зареждащ благодарение на изпълнението на блестящите млади звезди на Балет „Арабеск“ - Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов и Филип Миланов и черешката на тортата, експерисвната и винаги изненадваща Ангелина Гаврилова.

Спектакълът е подкрепен от посолството на САЩ в България, съвместно с Фондация Пространство за танц.



Билети
На касите на Младежки театър тел 02 988 1753 / 02 9394059
Музикален театър тел. 02 9431979
Онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg