„Трябва да има някакви ясни правила в медиите. В противен случай оставаме с впечатлението, че се играе някакъв мач, в който играем срещу тим от вундеркинди, чиито треньор е съдия на мача. Би станало доста тегаво. Но съм оптимист, че до края на годината ще има сериозни промени в публичността на този сектор“, каза в предаването „На шестия ден“ по „Радио К2″ Николай Бареков, директор на „Новини и актуални предавания“ и водещ на „БОдилник“ по ТВ7.

Бареков беше гост на предаването на Илиана Беновска по темата „Свободата на медиите – възможна ли е и при какви условия“. Той коментира въпросите за рейтинговата система и собствеността на медиите у нас.

„Монополизирането на медийното пространство у нас започна много сериозно да пречи на обществото. Но рейтингите показват, че за първи път през последните месеци правим много сериозен пробив в системата на електронни медии“, посочи Бареков.

Журналистът подчерта все пак своите резерви за достоверността на рейтингите, които имат телевизии, радиа и предавания.

„Никой не измерва рейтингите на радиата там, където се слушат най-много – в колата и в офиса. Никой не измерва рейтинга на телевизията там, където се гледа най-много – извън дома, във фитнес центрове, в офиси. По мобилен телефон“, коментира Бареков.

„Познавам Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Тези хора не са дали все още научно обоснование, някаква методика по която измерват реийтингите“, допълни той.

Бареков е оптимист, че методиката ще се появи в най-скоро време. Особено след като България е член на ЕС и се работи по пазарни механизми.

„Инвестират се пари в частни медии. Това са частни пари, не са пари паднали от небето. И нито собствениците на Нова тв, нито на ТВ Европа, нито на други канали, които предлагат качествена програма, която струва пари, не биха останали дълго време в това положение“, каза още Бареков.

„Сигурен съм, че борда на директорите на ТВ7 много би искал да знае парите, които отделят за новини и актуални предавания – 40% от програмното време на телевизията, как всъщност се оправдават. Виждам, че съм втори по рейтинг. Това за мен е голям успех. След 4 месеца в този бизнес. Но искам да знам дали това се реалните резултати“, коментира Бареков.

„А може и да съм първи?! Смятам, че в София рубриката ми „Гореща точка“ е първа по гледаемост. Дават съвсем малко предимство на bTV, но според мен е точно обратното – ние превъзхождаме bTV с доста малък, но ясен резултат“, убеден е директорът на „Новини и актуални предавания“ в ТВ7.

На въпрос на водещата на „На Шестия ден“ Илиана Беновска свободна медия ли е ТВ7, Бареков отговори: „Смея да кажа, че това е най-свободната телевизия от гледна точка на цензурата. На всички колеги в новините съм им дал пълна свобода. Всеки може да ги попита имат ли забранени теми. Появи се ново поколение в журналистиката“.

Бареков отрече неговата медия да подкрепя изцяло управляващите. „Финансовата и икономическата политика на правителството срещат много сериозна критика от нашата телевизия. Не мога да си изкривя душата и да разкритикувам безразборно действията на МВР в Сливен. Те си свършиха перфектно работата. Но ТВ7 не е CNN. Ние сме национална ефирна телевизия и трябва да излъчваме разнообразна програма“, обясни той.

Журналистът увери, че ТВ7 би излъчила на живо „всеки един сериозен протест, който заплашва да дестабилизира властта“. С уточнението, че протестът трябва да е като този от 10 януари 1997 година.

Собствениците на ТВ7 били „няколко фонда, един от които е австрийски“, съобщи Бареков, след като Беновска директно му зададе въпроса за притежателите на медии у нас. „Собствеността може да бъде проверена за секунди в регистрите. Мен ме интересува единствено, че хората от борда на директорите в тази телевизия са ме поканили да работя в нея“, отсечен журналистът.

Николай Бареков прогнозира, че Бойко Борисов би се решил да се кандидатира за президент едва в навечерието на изборите. Когато станат ясни кандидатурите на всички останали партии.

„Борисов може да си го позволи. На него кампания не му трябва. Няма да обикаля като Георги Първанов с дънкова риза от село на село, за да се запознава с избирателите си. Борисов ще определи позицията си спрямо политическата ситуация и мястото на неговата политическа партия ГЕРБ. Той има възможност да го направи. За разлика от Меглена Кунева или Надежда Михайлова, Борисов няма нужда да прави политическа кампания“, заключи Бареков.