Николай Бареков може да напише "седем страници под диктовка, без нито една правописна грешка", пише "Труд".

Така водещият на сутрешния блок на ТВ7 коментира в собственото си предаване статия на „Труд". В официално писмо на Бареков до БНР и СЕМ коректорите на вестника откриха 27 правописни грешки.

Журналистът заяви, че е абсолютно грамотен, но в момент на афект е диктувал на секретарката си по телефона, която била глобена за грешките с 50 лева.

Повод за официалната кореспонденция на Бареков с БНР и СЕМ стана споменаването на името му в предаването „Неделя 150″ по националното радио от водещата Лили Маринкова в „изключително неприятен за него контекст", без да го включи в студиото. Там било споменато, че сайтът и телевизията, в която работи, са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Тв журналистът и лидерът на националистите Волен Сидеров дори поискаха оставките на шефа на БНР Валери Тодоров и Лили Маринкова.

По-късно през деня на свое редовно заседание СЕМ разгледа жалбата на Николай Бареков, съобщиха от регулаторния орган.

Като взе предвид експертните доклади на дирекция "Мониторинг" и дирекция "Правни дейности", СЕМ реши, че не констатира нарушение на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията.

Жалбоподателят може да получи удовлетворение по въпроса, който го е засегнал, като реализира правото си на отговор, след като отправи към доставчика на медийни услуги искане по съответния ред, обясниха от СЕМ.

Доколкото жалбата коментира нарушаването на етични и професионални стандарти, тя попада в компетенцията на Комисията по етика в електронните медии към Националния съвет по журналистическа етика, смятат оттам.

СЕМ назначи и мониторинг на отразяването в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" на БНР на темата за взрива пред редакцията на вестник "Галерия" по спазването на законовите изисквания, според които БНР и БНТ "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика".

СЕМ препоръча на УС на БНР да включи в правилниците за структурата и организацията на дейността разпоредби, които ясно да регламентират могат ли и при какви условия работещите в обществената медия да изпълняват в други медии и институции функциите на журналисти или PR-специалисти. Препоръката е насочена и към УС на БНТ.